István Horthy Jr.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
István Horthy de Nagybánya II
Rođenje (1941-01-17) 17. januar 1941 (83 godine)
Budimpešta, Kraljevina Mađarska
PrebivališteLewes, Istočni Sussex
NarodnostMađarska
EtnicitetMađar
PoljeFizika, arhitektura
Alma materUniverzitet u Oxfordu
Poznat(a) poUnuk Mikloša Hortija, član indonezijskog kulturalnog društva "Subud"
ReligijaSunitski islam

István Horthy de Nagybánya II (fonetski: Ištvan Horti de Nađbanja II; rođen 17. januara 1941) jest mađarski fizičar i arhitekt, sin zamjenika mađarskog regenta Istvana Hortyja i Ilone Edelsheim-Gyulai. Njegov djed, grof Miklos Horty bio je regent Kraljevine Mađarske između 1920. i 1944, te njezin de facto vladar pod odsustvom kraljevske porodice. Godine 1965. prelazi na islam i uzima novo ime, Sharif Horthy. Bio je istaknuti član indonezijskog duhovnog udruženja Subud, za koje je preveo nekoliko pisanih djela njihovog osnivača, Muhameda Subuha Sumohadiwidjoja na engleski jezik.[1]

Diplomirao je 1962. na Univerzitetu u Oxfordu stekavši diplomu iz fizike. Odmah poslije toga, upisuje Imperial Koledž u Londonu, odakle stiče zvanje diplomiranog inžinjera građevine 1966. Radio je kao inženjerski konsultant u Engleskoj, a kasnije i na Dalekom istoku, gdje je osnovao i vodio dvije velike indonezijske firme na polju konsultantskog inženjeringa, građevine i razvoja imovine. Živio je nekoliko godina u Bostonu (Massachusetts), odakle je rukovodio projekte i pomogao klijentima u Evropi, na Tihom okeanu i Sjedinjenim Američkim Državama. Na kraju se nastanio u Engleskoj. Ženio se dva puta, prvi put sa Henriettom Josephine Chamberlain sa kojom ima petero djece. Nakon njihovog razvoda, ponovno se oženio sa Tuti, ženom sa ostrva Java, sa kojom živi i danas. Penzionisan je i živi u Lewesu u istočnom Sussexu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Company, Brenda Sutton, Mythic Imagination. "Mythic Imagination Institute". www.mythicjourneys.org. Pristupljeno 3. 8. 2018.