Itikaf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Itikaf je islamska dužnost koja se obavlja zadnjih 10 dana mjeseca ramazana.

Ova dužnost obavlja se na taj način, što se zadnjih 10 dana mjeseca Ramazana provede u ibadetu[1]. To se čini obično u džamiji. Itikaf počinje dvadesetog dana Ramazana poslije ikindije[2], a završava se pred iftar posljednjeg dana Ramazana. Ako ovu dužnost obavi makar jedna osoba u jednom mjestu, onda ta dužnost spada sa ostalih građana. A ako je ne obavi niko u jednom mjestu,onda su svi muslimani tog mjesta propustili jedan važan sunnet. Itikaf obično obavlja samo jedna ili dvije osobe, koje znaju lijepo i pravilno učiti Kur'an, a uz to imaju lijepo vladanje. Te osobe povuku se u džamiju i provedu cijelo vrijeme itikafa u džamiji[3], baveći se samo ibadetom. Oni ne smiju izlaziti iz džamije, osim u iznimnim slučajevima, kao što su npr. uzimanje abdesta ili gusula i obavljanje prirodne nužde. Bolje je da dvije osobe budu u itikafu,jer dok jedna spava, druga će bdjeti i ibadet činiti, tako da se za tih deset dana ibadet nikako ne prekida. Muhammed a.s. je sam ibadet obavljao. Iz toga se vidi koliko je to zaista važna i časna dužnost.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Itikaf u Ramazanu, el-asr.com Archived 22 October 2015[Date mismatch] at the Wayback Machine.; pristupljeno: 17. juli 2014.
  2. ^ Itikaf – pravila i propisi, minber.ba Archived 5 March 2016[Date mismatch] at the Wayback Machine.; pristupljeno: 17. juli 2014.
  3. ^ I'TIKAF – PROPISI I VRIJEDNOST I'TIKAFA, dzemat-sabah.com; pristupljeno: 17. juli 2014.