Itinerarij

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Itinerarij ili itinerar predstavlja opis nekog puta sa pregledom stanica i udaljenosti.

U figurativnom smislu historičari itinerarom pokazuju kretanje pojedine važne historijske ličnosti prema kojoj se vremenski i prostorno ravnaju i lakše kontekstualiziraju drugi nedovoljno razumljivi podaci. Tako se mjesto boravka vladara na svom širokom posjedu - državi, dovodi u vezu sa određenim djelatnostima drugih aktera u čitavoj državi. Po broju dokumenata i odluka vladara najinteresantniji primjer je itinerarij ugarskog vladara Žigmunda Luksemburškog, koji je pretrpan živim kretanjem vladara na vrlo širokom prostoru, a koji omogućava bolje sagledavanje djelovanja čitavog Ugarskog kraljevstva i mnogih susjednih država koji su se nalazili u žiži njegovog interesovanja, na primjer Bosne.

Itinerar bosanskih velmožea Sandalja Hranića Kosače i Hrvoja Vukčića Hrvatinića pokazuje najpokretljivije velmože u Bosni iz kraja 14. i prve tri decenije 15. vijeka.