Idi na sadržaj

Ivan Šubašić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivan Šubašić

Ivan Šubašić (Vukova Gorica, 7. maj 1892. – Zagreb, 22. mart 1955.), hrvatski advokat i političar, ban Banovine Hrvatske.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Narodni zastupnik kotara Delnice, ban banovine Hrvatske od 1939. godine. Predsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije postao je 1944. godine. S Titom je potpisao dva sporazuma (Sporazumi Tito-Šubašić) koji su omogućili saradnju Titovog partizanskog pokreta i kraljevske vlade. Godine 1945. kratko vrijeme bio je ministar vanjskih poslova Demokratske federativne Jugoslavije.

Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Zagrebu. Nakon toga, upisao je Teološki fakultet. U vrijeme Prvog svjetskog rata mobilisan je u Austrougarsku vojsku i sudjelovao je u borbama na Drini 1914. Nakon toga, poslan je na istočni front. Tu je stupio u dobrovoljačke jedinice srpske vojske i sudjelovao u proboju Solunskog fronta.

Regent Aleksandar ga je darivao nagradom karađorđeve zvijezde. Po završetku rata je studirao i doktorirao pravo na Zagrebačkom sveučilištu. Otvorio je svoju advokatsku agenciju u Vrbovskom u Gorskom Kotaru na današnjoj adresi I.G.Kovačića 4. Tu se upoznao i sa vođom HSS, Vlatkom Mačekom i ubrzo pristupio istoj stranci. Za narodnog poslanika Ustavotvorne skupštine izabran je 1938. godine.

Kao ugledan čovjek, radio je kao posrednik između Dvora princa Pavla Karađorđevića i Vlatka Mačeka o rješenju hrvatskog pitanja. Imenovan je za bana Banovine Hrvatske poslije sporazuma Cvetković-Maček u jesen 1939. godine. Za vrijeme aprilskog rata boravio je u Zagrebu. Odbio je pustiti na slobodu zatvorene komuniste prije njemačkog ulaska u Zagreb.

Bio je usko povezan sa vladom generala Simovića i s njom je napustio zemlju. Poslije većih ostavki pojedinih ministara Simovićeve vlade, dobio je mjesto jednog od kraljevih namjesnika. Poslije kraćeg boravka u Londonu, otputovao je u SAD u sastavu vladine delegacije. U Americi ostaje sve do početka 1944. kada na poticaj premijera Churchilla prihvaća da sastavi novu vladu 1. juna 1944. godine

U ovoj vladi, dr Šubašić je vršio osim funkcije predsjednika vlade i funkcije ministra vanjskih poslova i ministra financija.

Na prijedlog Churchilla upućen je u Jugoslaviju da se sporazumi sa predstavnicima NKOJ-a i maršalom Titom o formiranju zajedničke vlade.

Boravi na Visu od 14. do 17. maja 1944., gdje je potpisao sa Titom Viški sporazum. Nakon toga, odlazi u Bari gdje izjveštava britanskog premijera Churchilla o rezultatima sporazuma. Na ponovno insistiranje Churchilla, odlazi po drugi put u Jugoslaviju.

Boravio je u Beloj Crkvi do augusta 1944, a zatim u Vršcu gdje je imao opsežne razgovore sa Titom o sastavu nove vlade.

Po formiranju privremene vlade DFJ, 7. marta 1945. u Beogradu, dr. Šubašić je dobio resor vanjskih poslova. Već u augustu 1945. podnio je ostavku zbog neslaganja s političkim smjerom u zemlji i napustio vladu.

Po pobjedi snaga JNOF-a na izborima, dr Šubašić odlazi u Zagreb gdje je i umro 22. aprila 1955.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]