Ivan, princ od Asturije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ivan Aragonski i Kastiljski)
Ivan
SupružnikMargareta Austrijska
DinastijaTrastámara
OtacFerdinand II, kralj Aragonije
MajkaIzabela I, kraljica Kastilje
Rođenje28. juni 1478.
Smrt4. oktobar 1497.

Ivan Aragonski i Kastiljski (28. juni 1478 - 4. oktobar 1497) bio je jedini sin kastiljske kraljice Izabele I i aragonskog kralja Ferdinanda II. Kao jedini sin Katoličkih kraljeva Ivan je bio iznad svojih sestara u nizu nasljednika i nosilac titula princa od Asturije (kao majčin prijestolonasljednik) i princa od Girone (kao očev prijestolonasljednik) od rođenja do smrti.

Status[uredi | uredi izvor]

Rođenje muškog nasljednika učvrstilo je poziciju njegove majke, koja se tada borila sa svojom sestričnom Ivanom za kastiljsku krunu. Njegova starija sestra Izabela je izgubila titulu princeze od Asturije u njegovu korist. Godinu dana kasnije umro mu je djed po ocu, aragonski kralj Ivan II, te je princ od Asturije postao i princ od Girone, prestolonasljednik svog oca.

Brak[uredi | uredi izvor]

S osamnaest godina oženjen je nadvojvotkinjom Margaretom Austrijskom, kćerkom Maksimiljana I, cara Svetog Rimskog Carstva. Umro je šest mjeseci nakon vjenčanja, na putu za Portugal, gdje se njegova sestra Izabela udavala. Njegova udovica je bila trudna u trenutku njegove smrti i kasnije rodila mrtvorođenu djevojčicu, koja bi postala prestolonasljednica da je bila rođena živa.

Naslijeđe[uredi | uredi izvor]

Ivanova smrt zaslužna je za dolazak Habsburgovaca na španski tron; da on nije umro, dinastija Trastámara bi ostala na vladarskom tronu. Nakon Ivanove smrti titula princa od Asturije i prijestolonasljednička pozicija otišla je njegovoj starijoj sestri Izabeli, zatim njenom sinu Mihaelu i naposljetku Ivanovoj mlađoj sestri Ivani, koja je i naslijedila svoje roditelje.

Kristofor Kolumbo je 1492. godine novootkriveno kubansko ostrvo nazvao La isla Juana, prema tadašnjem prijestolonasljedniku Ivanu.

Porodično stablo[uredi | uredi izvor]

Krštenje princa od Asturije


Plemićke titule
Prethodnik:
Izabela
Princ od Asturije
1478-1497
Nasljednik:
Izabela