Ivan Hariš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Ivan Hariš
Ivan Hariš-Gromovnik.jpg
Rođenje (1903-11-17) 17. novembar 1903.
Slapno, Ozalj, Austrougarska
Smrt 16. juli 1989(1989-07-16) (85 god.)
Zagreb, Jugoslavija

Ivan Hariš-Gromovnik (ratno ime Ilija Gromovnik) (Slapno, 1903. - 1989.) komunist, partizan prvoborac, pisac, hrvatski generalmajor JNA

Ilija Gromovnik je u II svjetskom ratu bio organizator i provoditelj velikog broja diverzantskih akcija pri GŠ NOV, zbog čega je i dobio ratno ime "Gromovnik" prema istoimenom starozavjetnom proroku. Ivan Hariš Gromovnik je neko vrijeme bio visoko kotiran u Generalštabu JNA. Imao je često oprečna stajališta od službene jugoslavenske dogmatske politike u vezi Narodnooslobodilačkog rata, pa je zbog toga kasnije, iako proglašen narodnim herojem, prijevremeno umirovljen.

1936. godine se je uključio u rat u Španiji kao diverzant, da bi kasnije postao poručnik u Internacionalnoj brigadi. Osim u Španiji učestvovao je u komunističkim pokretima u Kanadi, Meksiku, Panami, Ekvadoru, Kolumbiji i Argentini.

Djela[uredi | uredi izvor]

"Diverzant" i "Dnevnik diverzantskih akcija u Hrvatskoj", no, nažalost najzanimljivije i najintrigantnije pojedinosti naravno nisu zapisane u knjigama.