Ivan III Drašković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ivan III Drašković
Ivan III grof Drašković Trakošćanski
grof
Matična kuća Drašković
Rođenje 13. marta 1595.(?) ili 1603.
u Trakošćanu (Hrvatska)
Smrt 5. augusta 1648.
u Ovaru (Slovačka)
Otac Baron Ivan II Drašković
Majka Baronica Eva Drašković rođ. Istvánffy
Supruga Grofica Barbara rođ. Thurzó
Djeca Ivan IV,
Nikola II
Nacionalnost Hrvat
Religija rimokatolička
Funkcije meštar kraljevih posteljnika,
tajni savjetnik,
hrvatski ban,
vrhovni komandant karlovačke krajine,
ugarski palatin

Ivan III Drašković (Trakošćan, 13. marta 1595(?) ili 1603 – Ovar, Slovačka, 5. augusta 1648) je bio hrvatski ban i vojskovođa, član plemićke porodice Drašković.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Grof Ivan III Drašković rođen je u Trakošćanu kao sin barona Ivana II Draškovića i njegove žene, baronice Eve Drašković rođ. Ištvanfi. Školovao se u Grazu, Austrija, gdje je svršio filozofski studij, i u Bologni, Italija, gdje je diplomirao pravo. Kao učen čovjek, govorio je više evropskih jezika.

29. januara 1629. oženio se groficom Barbarom Turzo. U tom je braku rođeno petero djece, među kojom sinovi Ivan IV i Nikola II.

Za vrijeme njegova života grofovi Draškovići dosižu svoj zenit, kada su bili najjači, najutjecajniji i najbogatiji. U doba stalnih borbi protiv Osmanlija, Ivan III istakao se mnogim pobjedama, istovremeno organizujući odbranu, utvrđujući gradove i izgrađujući granične fortifikacije, te je u ono vrijeme bio poznat kao defensor Croatiae, to jest branitelj Hrvatske. Najviše zbog njegovih zasluga hrvatsko-ugarski kralj Ferdinand II dodijelio je 4. septembra 1631. godine Draškovićima (braći Ivanu III i Nikoli I, te njihovom bratiću Gašparu II, sinu Petra I Draškovića) titulu grofa.

10. jula 1640. imenovan je od strane tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Ferdinanda III hrvatskim banom i vrhovnim zapovjednikom karlovačke krajine. Tako je on treći pripadnik porodice Drašković koji je vršio funkciju hrvatskog bana, nakon djedovog brata Jurja (biskupa) i svog oca Ivana.

Na saboru hrvatsko-ugarskog plemstva u Požunu (današnja Bratislava) 22. septembra 1646. izabran je za ugarskog palatina, najvišeg državnog funkcionara u tadašnjoj Kraljevini Ugarskoj.

Ivan III Drašković iznenada je umro 5. augusta 1648. godine na svom posjedu u južnoslovačkom mjestu Ovar, koje se nalazi u okrugu Veliki Krtiš u sklopu regije Banska Bistrica. Sahranjen je u katedrali Svetog Martina u Požunu (Bratislava), mjestu gdje su u to doba krunisani ugarski kraljevi, a sahranjivani brojni visoki državni funkcionari. Njegovo grobno mjesto nalazi se uz grob njegova oca Ivana II Draškovića.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]