Ivan II, kralj Aragonije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ivan II Aragonski)
Ivan II
Kralj Aragonije, Sicilije, Valencije i Majorke
Vladavina27. juni 145820. januar 1479
PrethodnikAlfons V
NasljednikFerdinand II
SupružnikBlanka I, kraljica Navare
Juana Enriquez
DjecaKarlo IV, kralj Navare
Blanka II, kraljica Navare
Eleonora, kraljica Navare
Ferdinand II, kralj Aragonije
Ivana Aragonska
DinastijaTrastámara
OtacFerdinand I, kralj Aragonije
MajkaEleonora od Alburquerquea
Rođenje29. juni 1397
Smrt20. januar 1479

Ivan II (29. juni 1397 - 20. januar 1479) bio je kralj Navare od 1425. godine i kralj Aragona od 1458. godine do svoje smrti.

Aragonija[uredi | uredi izvor]

Ivan II je bio mlađi sin aragonskog kralja Ferdinanda I. Bio je jedan od aragonskih infanata koji su iskorištavali nestabilnost Kastilje tokom maloljetnosti kastiljskog kralja Ivana II. Tokom mladosti, za vrijeme vladavine svoga brata Alfonsa V, Ivan je upravljao kraljevstvom budući da je njegov brat mnogo vremena provodio u Italiji. nakon njegove smrti, dana 27. juna 1458. godine, nakon smrti brata, naslijedio je aragonski tron.

Tokom kasnije vladavine bio je upleten u sukobe Aragonjana i Kastiljana u svojim kraljevinama, te u sukobe sa Lujem XI Francuskim. Također je aranžirao brak svoga sina iz drugog braka, princa Ferdinanda, sa princezom Izabelom, polusestrom i nasljednicom kastiljskog kralja Henrika IV. Brak budućeg Ferdinanda II i buduće Izabele I stvorio je personalnu uniju između dvaju najvećih španskih kraljevina u trenutku Ivanove smrti.

Navara[uredi | uredi izvor]

Njegova prva supruga bila je Blanka Navarska, udovica sicilijanskog kralja Martina I koja je kao Blanka I naslijedila navarski tron od oca. Ivan je tako postao iure uxoris kralj Navare i Blankin suvladar. Sa njom je imao sina i dvije kćerke. Nakon njene smrti 1441. godine de iure kralj je postao njihov sin, Karlo, princ od Viane. Ivan je, međutim, zadržao krunu za sebe i sinu nikada nije dozvolio da preuzme vlast. Između oca i sina ubrzo se rodila mržnja, koju je poticala Ivanova druga supruga, Kastiljanka Juana Enriquez. Ivan II je dozvoljavao svom sinu ni da vrši dužnosti regenta za vrijeme svoje odsutnosti, već je tu dužnost povjeravao supruzi. Nakon Karlove smrti, za koju se sumnjičila njegova maćeha Juana, Ivan vlast nije prepustio ni kćerki koja je također de iure bila kraljica kao Blanka II Navarska. Ivan se tokom svoje nezakonite vladavine u Navari susretao i sukobljavao sa brojnim pretendentima koji su osporavali njegovi vladavinu, među prvima njegovom djecom i kastiljskim kraljem. Jedino dijete koje mu se nije usprotivilo i koje ga je de facto naslijedilo u Navari bila je infanta Eleonora.


Prethodnik:
Alfons V
Kralj Aragonije, Majorke,
Valencije
i Sicilije

14581479
Nasljednik:
Ferdinand II


Prethodnik:
Karlo III
De iure kralj Navare
s Blankom I

1425-1441
Nasljednik:
Karlo IV
De facto kralj Navare
protiv Karla IV i Blanke II

1425-1479
Nasljednik:
Eleonora