Ivan I, kralj Kastilje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ivan I Kastiljski)
Ivan I
Grob Ivana I
Kralj Kastilje i Leona
Vladavina29. maj 1379 - 9. oktobar 1390
PrethodnikHenrik II
NasljednikHenrik III
SupružnikEleonora Aragonska
Beatricija Portugalska
DjecaHenrik III, kralj Kastilje
Ferdinand I, kralj Aragonije
DinastijaTrastámara
OtacHenrik II, kralj Kastilje
MajkaIvana, gospodarica Baskije
Rođenje24. april 1358.
Smrt9. oktobar 1390.

Ivan I (24. april 1358 - 9. oktobar 1390) bio je kralj Kastilje i Leona. Bio je sin kastiljsko-leonskog kralja Henrika II i baskijske gospodarice Ivane.

Prvi brak[uredi | uredi izvor]

Iz prvog braka, sa Eleonorom Aragonskom, rođen je najveći dio njegovog potomstva. Njihova djeca su bili Henrik III, kralj Kastilje, i Ferdinand I, kralj Aragonije.

Drugi brak i kruna Portugala[uredi | uredi izvor]

Upadao je u razmirice sa Portugalom. Prva od njih započeta je njegovim drugim brakom, sa Beatricijom, portugalskom prijestolonasljednicom. Kada je umro njegov punac, portugalski kralj Ferdinand I, Ivan je stao na stranu svoje supruge, koja je tvrdila da je ona njegov jedini zakoniti nasljednik, te tako i kraljica Portugala. Između 1383. i 1385. godine Portugalom je vladala anarhija i nemir. Plemstvo Portugala nije željelo da njihovim kraljevstvom vlada žena udata za stranog kralja, a bez njihove podrške, Beatricijine nade da osvoji tron pale su vodu. Ivan je konačno poražen od strane Ivana od Avisa 14. augusta 1385.

Sukob s Engleskom[uredi | uredi izvor]

Ivan I se nije slagao ni s engleskim princom Ivanom od Genta. Ivan je u ime svoje supruge Konstancije, najstarije kćeri kastiljsko-leonskog kralja Petra, tražio krunu Kastilje. Ivan se konačno riješio problema s vojvodom od Lancastera tako što je pristao svog najstarijeg sina i prijestolonasljednika 1387. godine oženiti vojvodinom kćerkom Katarinom.

Ivan I je poginuo 9. oktobra 1390. pri padu sa konja.