Ivan Kordić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ivan Kordić
Rođenje (1945-02-22) 22. februar 1945 (74 god.)
Čitluk, Jugoslavija
Zanimanje pedagog, novinar, urednik
Nagrade Bosanski stećak
Nagrada za životno djelo 17. međunarodnog sajma knjige

Ivan Kordić (Blizanci, 22. februara 1945.) je hrvatski i bosanskohercegovački[1] pjesnik, književni kritičar, novinar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Mostaru, a studij hrvatsko-srpskog jezika i književnosti diplomirao na pedagoškoj akademiji u Dubrovniku. Dobitnik je prestižnih književnih nagrada. Supotpisnik je otvorenoga pisma petorice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao "odgovornomu za političko uništenje Bosne i Hercegovine". [2] Radi na Bosanskohercegovačkoj radioteleviziji.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Rumen (pjesme, 1964.)
  • Rika na razbojištu sunca (pjesme, 1967.)
  • Odbjegla krinka (pjesme, 1972.)
  • Antologija bosanskohercegovačke poezije (1976.)
  • Kuća pod nebom (pjesme, 1977.)
  • Večernje vino (pjesme, 1980.)
  • Veranda prema moru (pjesme i zapisi, 1984.)
  • Iza nekih godina (pjesme, 1985.)
  • Poezija (izbor, 1987.)
  • Jeruzalemski zid (pjesme, 1990.)
  • Kao priče, kao pjesme (pjesme, 1995.)
  • Težina zemlje (pjesme, 1996.)
  • Laž, mržnja, zločin (eseji, 1997.)
  • Cesta izvan krajolika (2004.) [3]
  • Sarajevo post bellum (2004.)

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mirko Marjanović, Leksikon hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do danas, Matica hrvatska Sarajevo, HKD Napredak, Sarajevo, 2001.
  2. ^ "Otvoreno pismo dr. Franji Tuđmanu predsjedniku Republike Hrvatske na portalu Ivana Lovrenovića". Arhivirano s originala, 12 Juli 2012. Pristupljeno 29 Mart 2013.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)
  3. ^ Cesta izvan krajolika[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]