Ivana Brlić-Mažuranić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ivana Brlić Mažuranić)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivana Brlić Mažuranić
Example alt text
Rođenje

18. april 1874.

Ogulin, Hrvatska
Smrt

21. septembar 1938.

Zagreb, Hrvatska


Ivana Brlić Mažuranić rođena je 18. aprila 1874. godine u Ogulinu u poznatoj porodici Mažuranića, koja je hrvatskoj kulturi dala niz znamenitih ličnosti. Njen djed Ivan Mažuranić napisao je poznati ep Smrt Smail age Čengića. Otac joj je bio poznati književnik i historičar. Iz ove porodice potekli su još Matija, pisac putopisa "Pogled u Bosnu", Vladimir Fran Mažuranić autor zbirke pripovjedaka "Lišće".

Jedan dio svog djetinjstva provela je u rodnom gradu, a preostali u Zagrebu djedovoj kući. Udala se u osamnaestoj godini za dr. Vatroslava Brlića, uglednog hrvatskog političara od kada i živi u Brodu na Savi (danas Slavonski Brod), gradu u kojem i nastaju sva njena djela. Bila je vrlo obrazovana i načitana, govorila je i pisala francuski, njemački, ruski i engleski. Svjetsku slavu i glas «hrvatskog Andersena» stekla je djelima:

Ta djela su doživjela velik broj izdanja i prevedena su na petnaestak jezika. Ivana Brlić Mažuranić je prva književnica - akademik, a dva puta je predložena za Nobelovu nagradu iz područja književnosti. Umrla je u Zagrebu 21. septembra 1938. godine

O njenim djelima pisao je Muris Idrizović u svojoj kritici Čudesni svijet bajke.