Ivana II, kraljica Navare

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivana II
Kraljica Ivana II (lijevo)
Kraljica Navare
Vladavina1328 - 6. oktobar 1349
PrethodnikKarlo I
NasljednikKarlo II
SupružnikFilip, grof Évreuxa
DjecaMarija Navarska
Blanka Navarska
Karlo II, kralj Navare
Agneza Navarska
Filip, grof Longuevillea
Ivana Navarska
Ludovik, vojvoda Drača
DinastijaCapet
OtacLudovik I, kralj Navare
MajkaMargareta Burgundska
Rođenje1268
Smrt29. novembar 1314

Ivana II (28. januar 1312 - 6. oktobar 1349) je bila vladarica Navare kao kraljica, te vladarica Angoulêmea, Mortaina i Longuevillea kao grofica.

Pravo na nasljedstvo[uredi | uredi izvor]

Bila je jedino dijete francusko-navarskog kralja Luja X / I i njegove prve supruge, Margarete Burgundske. Njena majka je bila optužena za nevjeru, te je zatvorena od Ivaninog djeda, francusko-navarskog kralja Filipa IV / I. Ubrzo po zatvaranju Margareta je umrla pod sumnjivim okolnostima. Zbog majčine ljubavne afere, Ivanino očinstvo je bilo dovedeno u pitanje kako bi joj se oduzelo pravo na nasljedstvo.

Iako je po navarskom zakonu trebala naslijediti navarsku krunu već u svojoj četvrtoj godini, po smrti svog mlađeg polubrata, Ivana I, njeni amidže, su, jedan za drugim, vladali Navarom kao Filip II i Karlo II. Da bi vladali Navarom iskoristili su njen spol (iako spol nije sprječavao žene, poput Ivanine nane, Ivane I, da vladaju Navarom), tvrdnju da nije kćerka navarskog kralja i nesreću da od svoje četvrte godine nije imala nijednog roditelja koji bi se borio za njena prava. Njene amidže su se pozivali na Salijski zakon koji ženama brani nasljeđivanje francuske krune kako bi sebi osigurali krunu.

Brak[uredi | uredi izvor]

Godine 1318. udala se za svog daljeg rođaka, Filipa, grofa Évreuxa, koji će kasnije, kao Filip III, vladati zajedno s njom. S njim je imala sedmero djece. Pošto se udala za svog agnata, na navarskom prijestolju se očuvala dinastija Capet, tačnije njen mlađi ogranak, dinastija Évreux (Ivana je pripadala starijoj lozi, a njen muž mlađoj lozi).

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Godine 1328, po smrti svoga najmlađeg amidže, koji je Francuskom vladao kao Karlo IV, a Navarom kao Karlo I, Ivana je konačno naslijedila navarsku krunu i zajedno s njom grofoviju Champagne. Francusku krunu je naslijedio njen daleki rođak po muškoj liniji, Filip VI, s kojim je sklopila dogovor i zamijenila grofoviju Champagne za teritorije u Normandiji, Angoulême, Mortain i Longueville. Kasnije je Angoulême zamijenila za teritorije Pontoise, Beaumont-sur-Oise i Asnière-sur-Oise.

Smrt i naslijeđe[uredi | uredi izvor]

Umrla je kao udovica 1349. godine. Naslijedio ju je sin, Karlo II, kralj Navare.

Iako Ivani II nije bilo dozvoljeno da naslijedi francusku krunu, u 16. stoljeću Ivanin potomak i nasljednik (preko svoje majke, Ivane III) je naslijedio francusku krunu kao najbliži agnat posljednjeg kralja iz dinastije Valois.


Vladarske titule
Prethodnik:
Karlo I
Kraljica Navare
s Filipom III
1328-1349
Nasljednik:
Karlo II