Ivana Orleanska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jeanne d'Arc
Joan of Arc miniature graded.jpg
Rođenje1412.
Domremy, Francuska
Smrt30. maj 1431(1431-05-30) (18–19 godina)

Sv. Ivana Orleanska ili Jovanka Orleanka (fr. Jeanne d'Arc), poznata i kao Djeva Orleanska (1412 - 30. maj 1431) bila je francuski vojskovođa i postala je najveća francuska nacionalna junakinja.

Rodila se u skromnoj seljačkoj familiji u Domremyju gdje je odmalena imala vizije. Godine 1428. počela je tvrditi da su joj arhanđeo Mihael, sveta Katarina i sveta Margareta rekli kako mora otići u Chinon na dvor francuskog prijestonasljednika Karla kako bi mu pomogla da otjera Engleze iz Francuske i okruni se u Reimsu za kralja. Godine 1429. uspjela je lokalnog zapovjednika nagovoriti da je odvede u Chinon na audijenciju, gdje joj je Charles povjerio misiju spašavanja Orleansa od engleske opsade. Ona je svojim prisutstvom i hrabrošću dala snažan moralni poticaj braniteljima i na kraju uspjela otjerati Engleze. U roku od nekoliko mjeseci njena vojska, pojačana prilivom novih pristaša, porazila je Engleze i na kraju je Karlo došao u Reims gdje je okrunjen kao Karlo VII.

Za vrijeme opsade Pariza je ranjena, a nešto kasnije i zarobljena od burgundskih trupa koje su je predale Englezima. Oni su joj sudili za herezu i osudili je na smrt spaljivanjem na lomači. Njena smrt ju je učinila najvećim francuskim mučenikom, a na ponovljenom suđenju 1456. proglašena je nevinom. Godine 1920. proglašena je sveticom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]