Iveco VM 90

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Iveco VM 90
Svojstva
Posada1+8
Dužina4.5 m
Širina2 m
Visina2.483 m
Oklop i naoružanje
Osnovno naoružanjeteški mitraljez 12.7 mm
Pokretljivost
Pogon4-cilindarski diesel motor
73,5 kW
Brzina na cesti102 km/h
Domet800 km

Iveco VM 90 je italijansko višenamjensko vojno vozilo. Predstavlja hibrid između kamiona i terenskog vozila. Nastao je na osnovu vozila Iveco Daily. Na osnovu ovog vozila razvijena je i verzija 40.10WM namijenjena za civilno tržište, odnosno za policiju i civilnu zaštitu.

Verzije[uredi | uredi izvor]

Torpedo[uredi | uredi izvor]

Torpedo je osnovna verzija sposobna prevoziti 10 vojnika. Ova verzija nije oklopljena, ali se koristi za transport vojnika i kao komandno vozilo. Široko je rasprostranjen u upotrebi italijanske vojske.

Oklopna verzija[uredi | uredi izvor]

Verzija namijenjena za transport osoblja u rizičnim područjima. Vozilo je u cjelini oklopljeno i štiti posadu od oružja kalibra 7.62 mm i šrapnela granata. Vozilo je često kritikovano zbog loše oklopne zaštite, njegova upotreba je smanjena dolaskom oklopnog vozila Puma. Najsmrtonosniji incident posade u ovom vozilu desio se 27. aprila 2006. godine u mjestu Nasirija u Iraku od improvizirane mine.

Sanitetska verzija[uredi | uredi izvor]

Neoklopljena verzija opremljena opremom hitne medicinske pomoći, namijenjena je za transport ranjenih vojnika s ratišta do najbliže zdravstvene ustanove.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]