Ivica Đikić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivica Đikić
Rođenje 1977.
Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina, SFR Jugoslavija
Zanimanje Pisac, novinar
Jezik Hrvatski
Nacionalnost Hrvat
Žanr Romani
Nagrade Nagrada Meša Selimović

Ivica Đikić je bosanskohercegovački književnik i novinar. Rođen je 1977. godine u Tomislavgradu, Bosna i Hercegovina. Ivica Đikić živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.

Novinar[uredi | uredi izvor]

Ivica je kao novinar radio i uređivao nekoliko hrvatskih novina, a največi utisak je ostavio kao urednik splitskog Feral Tribune od 1996. Novinarstvom se započeo baviti sa 16 godina a prvi značajan angažman ima u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija. Od 2001 uređivao je neke hrvatske magazine, kao što je Novi List i drugi.

Književnik[uredi | uredi izvor]

Prvi roman objavljuje 2003. Cirkus Kolumbija u izdanju Feral Tribune-a. Dobitnik je i Nagrade Meša Selimović za roman "Cirkus Kolumbija" po kojem je Danis Tanović snimio 2009. godine film Cirkus Columbia sa Đikićem kao koscenaristom. 2004. godine Đikić objavljuje političku biografiju hrvatskog predsjednika Stipe Mesića Domovinski obrat, u izdanju VBZ iz Zagreba. Godine 2007. Đikić objavljuje svoj drugi roman Ništa sljezove boje (u izdanju Feral Tribune-a, Split) koji se sastoji od tri odvojene priče - "Zeleni dvorac", "Probaj zaspati, molim te", "Kao da ništa nije bilo".

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Cirkus Kolumbija" (2003) prevedena na francuski i italijanski jezik; nagrada "Meša Selimović"
  • "Cirkus Kolumbija" (2009) scenarij za film Danisa Tanovića kao koscenarist
  • "Domovinski obrat" (2004)
  • "Ništa sljezove boje: Zeleni dvorac - Probaj zaspati, molim te - Kao da ništa nije bilo" (2007)

Reference[uredi | uredi izvor]