Ivica Đikić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivica Đikić
Rođenje (1977-03-11) 11. mart 1977.
Tomislavgrad, SR Bosna i Hercegovina, SFR Jugoslavija
ZanimanjePisac, novinar
JezikHrvatski
NacionalnostHrvat
ŽanrRomani
Poznata djela
NagradeNagrada Meša Selimović

Ivica Đikić je hrvatski[1] i bosanskohercegovački književnik i novinar. Rođen je 1977. godine u Duvnu, (danas Tomislavgrad SR Bosna i Hercegovina. Ivica Đikić živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.

Novinar[uredi | uredi izvor]

Ivica je kao novinar radio i uređivao nekoliko hrvatskih novina, a največi utisak je ostavio kao urednik splitskog Feral Tribune od 1996. Novinarstvom se započeo baviti sa 16 godina a prvi značajan angažman ima u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija. Od 2001 uređivao je neke hrvatske magazine, kao što je Novi List i drugi.

Književnik[uredi | uredi izvor]

Prvi roman objavljuje 2003. Cirkus Kolumbija u izdanju Feral Tribune-a. Dobitnik je i Nagrade Meša Selimović za roman "Cirkus Kolumbija" po kojem je Danis Tanović snimio 2009. godine film Cirkus Columbia sa Đikićem kao koscenaristom. 2004. godine Đikić objavljuje političku biografiju hrvatskog predsjednika Stipe Mesića Domovinski obrat, u izdanju VBZ iz Zagreba. Godine 2007. Đikić objavljuje svoj drugi roman Ništa sljezove boje (u izdanju Feral Tribune-a, Split) koji se sastoji od tri odvojene priče - "Zeleni dvorac", "Probaj zaspati, molim te", "Kao da ništa nije bilo".

P. E. N.[uredi | uredi izvor]

Nakon prosvjednog pisma Udruženja objavljenog 9. maja 2020, a povodom održavanja mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu 16. maja 2020.[2], u spomen na žrtve Masakra u Bleiburgu 1945. godine, potpisanog od strane 42 člana[3] sa Miljenkom Jergovićem, Ivanom Lovrenovićom, Željkom Ivankovićem[4][4] u otvorenom pismu objavljenom na Lovrenovićevoj veb-stranici[5], izjavio da se ne smatra članom ovog udruženja, a kao jedan od razloga navedeno je tolerisanje nacionalizma i fašizma od sarajevske uprave, kao i bosanskohercegovačkog PEN-a, koja dozvoljava veličanje ustaškog pokreta davanjem imena ulica simpatizerima i pripadnicima ustaškog pokreta.[6]

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Cirkus Kolumbija" (2003) prevedena na francuski i italijanski jezik; nagrada "Meša Selimović"
  • "Cirkus Kolumbija" (2009) scenarij za film Danisa Tanovića kao koscenarist
  • "Domovinski obrat" (2004)
  • "Ništa sljezove boje: Zeleni dvorac - Probaj zaspati, molim te - Kao da ništa nije bilo" (2007)
  • Scenarij za hrvatsku seriju "Novine"

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ enciklopedija.hr (25. 11. 2022). "Đikić, Ivica". enciklopedija.hr (jezik: hrvatski). Pristupljeno 25. 11. 2022.
  2. ^ Slobodna Evropa.
  3. ^ PEN.
  4. ^ a b Večernji list.
  5. ^ Lovrenović.
  6. ^ DW.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]