Ivica Mažar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ivica Mažar
Rođenje 29. Mart 1915.
Banja Luka
Smrt Avgust 1941.
Glina
Nacionalnost Hrvat
Služba 1941
Ratovi Drugi svjetski rat
Vojska Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije

Ivica Mažar , Banja Luka, 29. marta 1915Glina, avgust, 1941, narodni heroj Jugoslavije, [1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Poslije završene Trgovačke akademije u Banjoj Luci, studirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i bio jedan od najboljih studenata. U SKOJ je primljen školske 1933/34. godine kao đak Trgovačke akademije, gdje je rukovodio radom grupe ilegalno organizovanih srednjoškolaca. Za člana KPJ primljen je 1935. i istovremeno je tada rukovodio srednjoškolskom omladinom u Banjaluci. Od 1934. rukovodi Bibliotekom MK SKOJ-a, preuzevši je od Nikice Pavlića. Godine 1936. je optužen od Suda za zaštitu države, ali je pušten na slobodu uslijed nedostatka dokaza.

Poslije kapitulacije Jugoslavije i stvaranja NDH vlasti, nastavlja intenzivni politički rad uprkos tome što ga je ustaška policija stalno pratila. Početkom juna izbegao je hapšenje, i izašao iz grada u Odred.

Krajem jula, upućen je u jajački srez, da preuzme rukovođenje pripremama i podizanjem ustanka. Kad je 5. avgusta, konačno uhvatio vezu, i pošao na sastanak, bio je provaljen od jednog agenta i uhapšen. Prebačen je Banjaluku, a odatle u Glinu, jer ustaše nisu smjele da osude Ivicu u njegovom rodnom gradu. Tu su ga ustaše podvrgle ispitivanju i nemilosrdnom mučenju, i streljali krajem avgusta 1941. godine. [1]

Narodnim herojem proglašen je 27. jula 1953. godine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost. 1975.

Reference[uredi | uredi izvor]