Idi na sadržaj

Ivica Pinjuh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivica Pinjuh
Rođenje (1957-05-27) 27. maj 1957.
Smrt5. novembar 2019(2019-11-05) (62 godine)
Zanimanjeteatrolog, filmolog, književni komparativista, glumac, pedagog, filmski scenarist, autor i tekstopisac
Godine aktivnosti1979–2018.
Značajna djela
"Narativna ekspanzija od ideje do djela", "Triptih od živog kreča: poezija"

Ivica Pinjuh Bimbo bio je bosanskohercegovački teatrolog, filmolog, književni komparativista, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je predavao na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Bio je urednik filmskog časopisa Sineast, te autor brojnih dokumentarnih emisija uglavnom iz oblasti umjetnosti i filma. Također, tokom 1980-ih pisao je tekstove za popularne muzičare i bendove.

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Rođen je 27. maja 1957. godine u Jablanici. U Sarajevu završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Magistrirao je filmologiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2015. godine.

Ivica Pinjuh Bimbo radio je na Televiziji Sarajevo u periodu od 1979. do 1983. godine, a za Federalnu televiziju snimao je autorske dokumentarne filmove o bijenalima savremene umjetnosti širom svijeta. Od 1992. do 2013. radio je kao viši asistent na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

Bio je i tekstopisac, te sarađivao sa popularnim muzičarima i bendovima kao što su: Zdravko Čolić, Amila Sulejmanović, Hajrudin Varešanović, Seid Memić Vajta, grupa Indexi, Teška industrija i druge. Bavio se i glumom u filmovima "Bogeyman" (2017) i "Regained Memory" (2018). Autor je filmskih scenarija "Magic Bus", "Ogledalo zaručnika" i "Djed Mraz dolazi u Katahuš", kao i zbirke poezije "Triptih od živog kreča".[1] Izdavačka kuća Buybook 2016. godine objavljuje Pinjuhovu teorijsku knjigu "Narativna ekspanzija od ideje do djela", nastalu na osnovu njegove doktorske disertacije.

Ivica Pinjuh Bimbo bio je i urednik za teoriju i estetiku filma u kultnom filmskom časopisu "Sineast". Učestvovao je na brojnim međunarodnim simpozijumima i kongresima, te objavio više stručnih radova i eseja. Bio je član žirija više filmskih i pozorišnih festivala, kao i bijenala savremene umjetnosti.[1] Bio je akter i svjedok savremene umjetničke i kulturne scene u Sarajevu četrdesetak godina svog života [2], te se za njega vežu brojni urbani mitovi i anegdote.

Filmska rediteljica iz Poljske, Martyna Miller o njemu je snimila dokumentarni film "Biti Bimbo", a svoje posljednje javno pojavljivanje imao je u dugometražnom igranom filmu Jasmina Durakovića "Sve o ljubavi, knjigama i psima".

Ivica Pinjuh Bimbo preminuo je 05. 11. 2019. godine u Sarajevu, gdje je i sahranjen.[3]

  • Pinjuh, I., 2016. "Narativna ekspanzija od ideje do djela". Sarajevo; Zagreb: Buybook.
  • Pinjuh, I. "Triptih od živog kreča: poezija", Sarajevo

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b "Preminuo profesor Ivica Pinjuh Bimbo". Oslobođenje. Pristupljeno 3. 2. 2022.
  2. ^ "Umro Ivica Pinjuh Bimbo: Odlazak jednog od aktera i svjedoka umjetničke bosanskohercegovačke scene". Depo. Pristupljeno 3. 2. 2022.
  3. ^ Burić, Ahmed. "Odlazak plemenitog saplemenika: Ivica Pinjuh Bimbo (1957. – 2019.)". Radio Sarajevo. Pristupljeno 3. 2. 2022.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]