Ivo Gregurević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ivo Gregurević, hrvatski glumac, je rođen 7. oktobra 1952. u Donjoj Mahali kraj Orašja, umro 2. januara 2019. u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu debitira 1977. godine u filmu Ne naginji se van B. Žižića. Tokom 1980-ih i 90-ih ostvario je niz zapaženih uloga na filmu. Vrsno tumači pomalo grube ponekad i opasne "narodne tipove" kao otmičara u Osuđenima (1978.) Z. Tadića, konduktera u Kraljevoj završnici (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u filmu Životu sa stricem (1988.) Krste Papića. S uspjehom nastupa i u pozorištu i na televiziji. Nagrađivan je na festivalu u Nišu, dobio nagradu "Sedam sekretara SKOJ-a" i dr.