Ivo Robić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Commons-emblem-issue.svg Ovaj članak sadrži lasičiji govor, odnosno prazne fraze često praćene pristranošću ili neodređenim tvrdnjama. Takve tvrdnje treba razjasniti ili ukloniti.
Ivo Robić
Rođenje (1923-01-28) 28. januar 1923.
Garešnica, Kraljevina SHS
Smrt 9. mart 2000(2000-03-09) (77 god.)
Rijeka, Hrvatska

Ivo Robić (rođen 28. januara 1923. u Garešnici, umro 9. marta 2000) bio je hrvatski muzičar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Maturirao je u Bjelovaru. U Zagrebu je studirao na Pravnom fakultetu te u jesen 1943. nakon radijske audicije počinje uživo pjevati u programu Državne radio-stanice Zagreb. Istovremeno nastupao je i u zagrebačkom Kolu, uz orkestar Charlija Pavlića, a potom u noćnom lokalu gradskog podruma "Grill roomu", uz orkestar Kalmana Kočija.

Robić je s uspjehom nastupao na Radio Zagrebu već 1940-ih, a početkom pedesetih dolazi u Opatiju i sa svojim orkestrom nastupa na terasi hotela "Kvarner". Zvonimir Krkljuš, tada spiker na Radio Rijeci, napisao je Serenadu Opatiji (1951) koja je u Robićevoj izvedbi doživjela velik uspjeh.

Na Radio Rijeci Robić je snimao 1953, kada je započeo čvršće sarađivati s Mariom Kinelom koji piše tekst, a Robić muzicira "Jadran u noći" i, po istom obrascu, poznate pjesme "Samo jednom se ljubi" i "Srce, laku noć" (obje 1956)

Na prvom "Opatijskom festivalu" Jugoslavenske radiodifuzije, u duetu sa Zdenkom Vučković, osvaja prvu nagradu s pjesmom "Moja mala djevojčica" (M. Vandekar - A. Ruben).

Robić je jedna od najvećih zvijezda hrvatske zabavne muzike pedesetih godina i jedan od popularnijih pjevača u cijeloj zemlji. Jugoton mu je prvom snimio long play ploču (promjera 25 cm, 1956.). Prvi je postigao velik međunarodni uspjeh; od 1959. nadalje snima 14 ploča za njemačku diskografsku kuću "Polydor", a najveći uspjeh i milionski tiraž postiže pjesmom "Morgen".

Robić je šezdesetih nastupao i na MIK-u i pjevao poneku pjesmu riječkih autora (Celestea Zrelca), a vrlo omiljena je postala njegova interpretacija "Modre riječke večeri".

Prvi je glas šlagera svojih generacijskih savremenika, kompozitora (Kuntarića, Šebetića, Grčevića, Vandekara, Sorokina, Gotovca, K9Arblera, Biroa, Nardellija), a uspješno radi i prepjeve svjetske muzičke produkcije.

Od 1949. do 1958. objavljuje respektabilna 62 velika singla (78 okretaja) i 3 LP ploče. Za Jugoton snima prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ, "Pjeva vam Ivo Robić".

Albume mu objavljuju "Supraphon" i "Polydor" (14 LP-ja, 1959.-1966.) u čijem studiju snima "Morgen" (Hamburg, 4. februara 1959). Postaje prvi izvozni jugoslavenski simbol pop muzike, jer tim hitom osvaja 13. mjesto na Billboardovom Top 40 (21. septembra 1959), kao i 23. mjesto britanske top ljestvice ("New Musical Express", novembra 1959).

"Morgen" je ujedno i prva ploča na njemačkom jeziku koja se pojavila na anglo-američkim ljestvicama (izdavač "Laurie"), a postiže velik uspjeh i u zapadnoevropskim zemljama (tadašnja SR Njemačka - "Ivo Robić und die Sing-Masters"). Veliki uspjesi su također: "Muli Song", (također na Billboardovoj top listi - 58. mjesto, 1960), "Mit 17 fängt das Leben erst an", "Rot is der Wein" i "Fremde in der Nacht", s kojom je 1966. Frank Sinatra postigao veliki uspjeh. Uz kompozitora i producenta K8Ampferta, Robića veže iskreno prijateljstvo, ali i nikad službeno priznato autorstvo pjesme "Strangers in the Night", koju je, prema svjedočenju supruge Marte, Robić slao i na Splitski festival, međutim, nije prošla odabir. Isto je tako nepoznato da je Robić napisao i "Moon over Naples", "The world we knew" i mnoge druge.

Uz zlatom ovjenčane milionske tiraže "Morgena", prvog i jedinog uspjeha nekog jugoslavenskog pjevača u svjetskom šou-biznisu, najčešće se spominjala anegdota o šetnji Hamburgom, kada je svog producenta Berta Kampferta nagovorio da poslušaju novi zvuk koji je dolazio iz Top Ten Cluba (Beatlesi, tada još s Tonyjem Sheridanom). Oduševljen, Robić je Kampferta nagovorio da im snimi prvu ploču i tako je nastala "My Bonnie".

Sa statusom uvaženog evropskog zabavljača, na estradnoj sceni tadašnje SFRJ Robić stvara diskografski opus bez premca (50-ih: "Ta tvoja ruka mala", "Serenada Opatiji", "Jabuke i trešnje"...). Sam je komponirao neke od svojih najvećih šlagera 50-ih: "Srce, laku noć", "Ja ću doć", "Za tobom čeznem", "Ne plači", "Ko nježni cvijet" i "Samo jednom se ljubi". Bliska mu je bila etno baština, pa uspješno piše i za regionalne festivale u Krapini, Slavoniji i na Kvarneru.

Godine 2000. grupa "Di Strojers" (Marijan Podgorski, Saša Zalepugin jr i Piko Stančić) snima album "Časna pionirska riječ" na kojem u post punk maniri obrađuju veliki hit "Golubovi". Robić im se pridružuje na snimanju albuma i tako nastaje posljednja snimka najuspješnijeg[potreban citat] hrvatskog pjevača svih vremena (pjesma doživljava ponovni uspjeh nakon gotovo 36 godina).

Njegova slava ne proizlazi samo iz njegovog toplog glasa i kristalno čiste dikcije[potreban citat], nego i osebujnog stila kojeg je odabrao, a koji ne predstavlja kopiju raznih stranih uzora, već ima svoj vlastiti, osebujan izraz. Jednakim uspjehom je interpretirao sentimentalne melodije i brze ritmove, svakoj je interpretaciji znao udahnuti vječnost, unoseći tako sebe i duboke emocije u pjesmu, pretvarajući je u sklad, pa je neminovno osvojio simpatije čitave domaće, a velikim dijelom i svjetske publike. Preminuo je u Rijeci 9. marta 2000. godine.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Brojni nastupi na domaćim festivalima, na kojima se pojavljuje od 1950-ih. godina. Najvjerniji je bio Opatijskom festivalu i Zagrebfestu, a pojavljivao se i na Splitskom festivalu. Ivo je takodjer nastupao na festivalima, Slavonija, Krapina, Pitomaca i MIK

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Ivo Robić bio je počasni predsjednik HGU-a. Od mnogobrojnih nagrada izdvajaju se "Josip Štolcer Slavenski" za muzičku umjetnost (1981.) i "Porin" za životno djelo (1997).

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Samostalni albumi[uredi | uredi izvor]

 • Pjeva vam Ivo Robić 10" - Jugoton
 • Cowboyske pjesme 10" - Jugoton
 • Ivo Robic uz orkestar Ferde Pomykala 10" - Jugoton
 • Ivo Robic sa orkestrom Kresimira Oblaka 10"- Jugoton
 • Jubilarni koncert 10" - Jugoton
 • Greatest hits - Polydor Canada
 • Schlager erinnerungen mit Ivo Robic - Karussel
 • Unvergessene hits - Polydor
 • Hit Parade (196x)- Supraphon
 • Seine Grosse Erfolge (1959)- Polydor
 • Mit 17 Fangt Das Leben Erst An (1966)- Karussel
 • Shlager - Errinerungen (1966)- Polydor
 • Milion I Prva Ploča (1969)- Jugoton
 • Jesenska Ruža (Pjeva Melodije Nenada Grčevića) (1972)- Jugoton
 • Sav Svijet Je Tvoj (1975)- Jugoton
 • 18 Zlatnih Hitova Ive Robića (1978)- Jugoton
 • Bregovi Su Ostali Za Nama (1981)- Jugoton
 • Vrijeme Nježnosti (1982)-Jugoton
 • Žuto Lišće Jeseni (1985)- Jugoton
 • Auf Der Buhne Meines Lebens (1985) - VM Records
 • Koncert U Ljetno Predvečerje (1988)- Jugoton
 • Morgen (1988)- Bear family
 • Ivo Robić - 50-ih Godina (1993)- Croatia records