Ivo Robić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Ivo Robić
Rođenje

28. januar 1923.

Garešnica, Jugoslavija
Smrt

9. mart 2000.

Rijeka, Hrvatska

Ivo Robić rođen je 28. januar 1923. u Garešnici, a maturirao je u Bjelovaru.

U Zagrebu studira na Pravnome fakultetu te u jesen 1943. nakon radijske audicije s Kinelovom Sniježi počinje uživo pjevati u programu Državne krugovalne postaje Zagreb. Istodobno nastupa u zagrebačkom Kolu, uz orkestar Charlija Pavlića, a potom u noćnom lokalu Gradskog podruma - Grill roomu, uz orkestar Kalmana Kočija.

Robić je s uspjehom nastupao na Radio Zagrebu već 1940-ih, a početkom pedesetih dolazi u Opatiju i sa svojim orkestrom nastupa na terasi hotela Kvarner. Zvonimir Krkljuš, tada spiker na Radio Rijeci, napisao je Serenadu Opatiji (1951.) koja je u Robićevoj izvedbi doživjela velik uspjeh.

Na Radio Rijeci Robić je snimao 1953., kada je započeo čvršće sarađivati s Mariom Kinelom koji piše tekst, a Robić muzicira Jadran u noći i, po istom obrascu, poznate pjesme Samo jednom se ljubi i Srce, laku noć (obe 1956.)

Na prvome Opatijskom festivalu "jugoslavenske radiodifuzije", u duetu sa Zdenkom Vučković, osvaja prvu nagradu s pjesmom Moja mala djevojčica (M. Vandekar - A. Ruben).

Robić je neusporedivo najveća zvijezda hrvatske zabavne muzike pedesetih godina i najpopularniji pjevač u cijeloj zemlji. Jugoton mu je prvome snimio long play ploču (promjera 25 cm, 1956.). Prvi je i jedini postigao velik međunarodni uspjeh; od 1959. nadalje snima 14 ploča za njemačku diskografsku kuću Polydor, a najveći uspjeh i milijunsku nakladu postiže s pjesmom Morgen.

Robić je šezdesetih nastupao i na MIK-u i pjevao poneku pjesmu riječkih autora (Celestea Zrelca), a vrlo je omiljena postala njegova interpretacija Modre riječke večeri.

Prvi je glas šlagera svojih generacijskih savremenika - kompozitora (Kuntarića, Šebetića, Grčevića, Vandekara, Sorokina, Gotovca, K9Arblera, Biroa, Nardellija), a uspješno radi i prepjeve svjetske muzičke produkcije.

Od 1949. do 1958. objavljuje respektabilna 62 velika singla (78 okretaja) i 3 LP ploče. Za Jugoton snima prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ - Pjeva vam Ivo Robić.

Albume mu objavljuju Supraphon i Polydor (14 LP-ja, 1959.-1966.) u čijem studiju snima Morgen (Hamburg, 4. februara 1959). Postaje prvi izvozni hrvatski simbol pop muzike, jer tim hitom osvaja 13. mjesto na Billboardovom Top 40 (21. septembra 1959.), kao i 23. mjesto britanske top ljestvice (New Musical Express, novembra 1959).

Morgen je ujedno i prva ploča na njemačkom jeziku koja se pojavila na anglo-američkim ljestvicama (nakladnik Laurie), a postiže velik uspjeh i u zapadnoeuropskim zemljama (tadašnja SR Njemačka - Ivo Robić und die Sing-Masters). Veliki uspjesi su također: Muli Song, (također na Billboardovoj top listi - 58. mjesto, 1960), Mit 17 fängt das Leben erst an, Rot is der Wein i Fremde in der Nacht, s kojom je 1966. Frank Sinatra postigao golem uspjeh. Uz kompozitora i producenta K8Ampferta Robića veže iskreno prijateljstvo, ali i nikad službeno priznato autorstvo pjesme Strangers in the Night, koju je, prema svjedočenju supruge Marte, Robić slao i na Splitski festival, međutim, nije prošla selekciju. Isto je tako nepoznato da je Robic napisao i Moon over Naples, The world we knew i mnoge druge.

Uz zlatom ovjenčane milionske naklade Morgena, prvog i jedinog uspjeha nekog domaćeg pjevača u svjetskome šou-biznisu, najčešće se spominjala anegdota o šetnji Hamburgom, kada je svoga producenta Berta Kampferta nagovorio da poslušaju novi zvuk koji je dolazio iz Top Ten Cluba (Beatlesi, tada još s Tonyjem Sheridanom). Oduševljen, Robić je Kampferta nagovorio da im snimi prvu ploču i tako je nastala My Bonnie.

Sa statusom uvaženog evropskog zabavljača, na estradnoj sceni tadašnje SFRJ Robić stvara diskografski opus bez premca (50-ih: Ta tvoja ruka mala, Serenada Opatiji, Jabuke i trešnje...). Sam je komponirao neke od svojih najvećih šlagera 50-ih: Srce, laku noć, Ja ću doć, Za tobom čeznem, Ne plači, Ko nježni cvijet i Samo jednom se ljubi. Bliska mu je bila etno baština, pa uspješno piše i za regionalne festivale u Krapini, Slavoniji i na Kvarneru.

Godine 2000. grupa Di Strojers (Marijan Podgorski, Saša Zalepugin jr i Piko Stančić) snima album Časna pionirska riječ na kojemu u post punk maniri obrađuju veliki hit Golubovi. Legendarni Robić im se pridružuje na snimanju albuma i tako nastaje posljednja snimka najuspješnijeg[potreban citat] hrvatskog pjevača svih vremena (pjesma doživljava ponovni uspjeh nakon gotovo 36 godina). Ivo Robić, pjevač i kompozitor, naš najuspješniji i najustrajniji[potreban citat] interpretator šlagera, doajen domaćih muzičkih festivala, te svjetski poznat muzičkik kao "Mister Morgen".

Čovjek koji je obilježio domaću i svjetsku muzičku scenu[potreban citat], gotovo od početka do kraja dvadesetog vijeka. Jedan od izabranih koji je ostavio neizbrisiv pečat[potreban citat] i počeo novu eru onoga što danas nazivamo zabavnom muzikom.

Njegova slava ne proizlazi samo iz njegovog toplog glasa i kristalno čiste dikcije[potreban citat], nego i osebujnog stila kojega je odabrao, a koji ne predstavlja kopiju raznih stranih uzora, već ima svoj vlastiti, osebujan izraz. Jednakim uspjehom je interpretirao sentimentalne melodije i brze ritmove, svakoj je interpretaciji znao udahnuti vječnost, unoseći tako sebe i duboke emocije u pjesmu, pretvarajući je u sklad, pa je neminovno osvojio simpatije čitave naše, a velikim dijelom i svjetske publike. Mitski lik hrvatske popularne muzike preminuo je u Rijeci 9. marta 2000.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Brojni nastupi na domaćim festivalima, na kojima se pojavljuje od 1950-ih. godina. Najvjerniji je bio Opatijskom festivalu i Zagrebfestu, a pojavljivao se i na Splitskom festivalu. Ivo je takodjer nastupao na festivalima, Slavonija, Krapina, Pitomaca i MIK

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Ivo Robić bio je počasni predsjednik HGU-a.Od mnogobrojnih nagrada izdvajamo Josipa Štolcera Slavenskog za muzičku umjetnost (1981.) i Porina za životno djelo (1997).

Diskografija[uredi | uredi izvor]

 • SAMOSTALNI ALBUMI
 • Pjeva vam Ivo Robic 10" - Jugoton
 • Cowboyske pjesme 10" - Jugoton
 • Ivo Robic uz orkestar Ferde Pomykala 10" - Jugoton
 • Ivo Robic sa orkestrom Kresimira Oblaka 10"- Jugoton
 • Jubilarni koncert 10" - Jugoton
 • Greatest hits - Polydor Canada
 • Schlager erinnerungen mit Ivo Robic - Karussel
 • Unvergessene hits - Polydor
 • Hit Parade (196x)- Supraphon
 • Seine Grosse Erfolge (1959)- Polydor
 • Mit 17 Fangt Das Leben Erst An (1966)- Karussel
 • Shlager - Errinerungen (1966)- Polydor
 • Milion I Prva Ploča (1969)- Jugoton
 • Jesenska Ruža (Pjeva Melodije Nenada Grčevića) (1972)- Jugoton
 • Sav Svijet Je Tvoj (1975)- Jugoton
 • 18 Zlatnih Hitova Ive Robića (1978)- Jugoton
 • Bregovi Su Ostali Za Nama (1981)- Jugoton
 • Vrijeme Nježnosti (1982)-Jugoton
 • Žuto Lišće Jeseni (1985)- Jugoton
 • Auf Der Buhne Meines Lebens (1985) - VM Records
 • Koncert U Ljetno Predvečerje (1988)- Jugoton
 • Morgen (1988)- Bear family
 • Ivo Robić - 50-ih Godina (1993)- Croatia records