Ivysaur

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivysaur
Ivysaur.png
Opći podaci
Japansko ime フシギソウ, Fushigisou
Redni broj 2
Generacija prva
Vrsta Travnati/Otrovni
Stepen 1.
Razvio se iz Bulbasaura
Razvija se u Venusaura
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 1,0 m
Težina 13,0 kg
Sposobnost Bujanje (Overgrow)

Ivysaurovo ime kombinacija je engleske riječi ivy = bršljan i grčke riječi sauros = gušter (kao dinosaur). Njegovo japansko ime je Fushigisou, što dolazi od japanskih riječi fushigi = tajanstven i kusa = trava.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Ivysaur je evoluirani oblik Bulbasaura. I dalje je nezgrapan i zdepast, ali je nešto veći, s razvijenijim očnjacima, i ponekad može stajati na stražnjim nogama. Što je nekada bila lukovica na njegovim leđima, sada je cvjetni pupoljak. Veličina pupoljka može se povećati pod utjecajem Sunčeve svjetlosti, što tjera Ivysaura da hoda na sve četiri. Iako je lukovica sada rani oblik cvijeta, nije poznato da li je Ivysaur biljka ili životinja. Suprotno od lukovice, čini se da pupoljak crpi energiju iz Ivysaura te vrši fotosintezu upijajući energiju Sunca. Noseći dodatni teret ojačava njegove noge pripremajući ga na završni stadij rasta. Pupoljak stvara ugodan miris kada je spreman procvasti te će se u tom trenutku Ivysaur razviti u Venusaura.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Ivysaura se ne može pronaći u divljini te ga se može dobiti treniranjem Bulbasaura do 16. razine ili razmjenom. Bulbasaur je dostupan samo u prvobitnim igrama i njihovim remake verzijama te kao nagrada u Pokémon Stadiumu. Zbog njegove rijetkosti, Ivysaur je veoma tražen od Pokémon kolekcionara. Isto tako, može ga se dobiti u Pokémon Yellow, prvobitno razvivši Bulbasaura koji se može dobiti u gradu Ceruleanu ako je Pikachu dovoljno zadovoljan trenerom.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Ivysaur se u animiranoj seriji pojavio dvaput. U epizodi 51, "Bulbasaurov tajanstveni vrt", Ash Ketchum i društvo nađu se na mjestu gdje se razvijaju Bulbasauri, pod zaštitom Venusaura, gdje svjedoče prirodnom ciklusu u kojem brojni Bulbasauri evoluiraju u Ivysaure. Ash je branio pravo svog Bulbasaura koji se nije htio razviti. Drugo pojavljivanje bilo je u epizodi "Sudnji Dan", gdje Ash, Misty i Brock naiđu na Kanto trenera sa sva tri startera u njihovim razvijenim stadijima.

Unatoč činjenici da je bio Ashov Pokémon duže od svih ostalih (izuzev Pikachua), njegov Bulbasaur nikada nije bio zainteresiran da evoluira u Ivysaura te je Ash poštovao njegovu odluku.