Ivysaur

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivysaur
Opći podaci
Japansko imeフシギソウ, Fushigisou
Redni broj2
Generacijaprva
VrstaTravnati/Otrovni
Stepen1.
Razvio se izBulbasaura
Razvija se uVenusaura
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,0 m
Težina13,0 kg
SposobnostBujanje (Overgrow)

Ivysaurovo ime kombinacija je engleske riječi ivy = bršljan i grčke riječi sauros = gušter (kao dinosaur). Njegovo japansko ime je Fushigisou, što dolazi od japanskih riječi fushigi = tajanstven i kusa = trava.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Ivysaur je evoluirani oblik Bulbasaura. I dalje je nezgrapan i zdepast, ali je nešto veći, s razvijenijim očnjacima, i ponekad može stajati na stražnjim nogama. Što je nekada bila lukovica na njegovim leđima, sada je cvjetni pupoljak. Veličina pupoljka može se povećati pod utjecajem Sunčeve svjetlosti, što tjera Ivysaura da hoda na sve četiri. Iako je lukovica sada rani oblik cvijeta, nije poznato da li je Ivysaur biljka ili životinja. Suprotno od lukovice, čini se da pupoljak crpi energiju iz Ivysaura te vrši fotosintezu upijajući energiju Sunca. Noseći dodatni teret ojačava njegove noge pripremajući ga na završni stadij rasta. Pupoljak stvara ugodan miris kada je spreman procvasti te će se u tom trenutku Ivysaur razviti u Venusaura.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Ivysaura se ne može pronaći u divljini te ga se može dobiti treniranjem Bulbasaura do 16. razine ili razmjenom. Bulbasaur je dostupan samo u prvobitnim igrama i njihovim remake verzijama te kao nagrada u Pokémon Stadiumu. Zbog njegove rijetkosti, Ivysaur je veoma tražen od Pokémon kolekcionara. Isto tako, može ga se dobiti u Pokémon Yellow, prvobitno razvivši Bulbasaura koji se može dobiti u gradu Ceruleanu ako je Pikachu dovoljno zadovoljan trenerom.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Ivysaur se u animiranoj seriji pojavio dvaput. U epizodi 51, "Bulbasaurov tajanstveni vrt", Ash Ketchum i društvo nađu se na mjestu gdje se razvijaju Bulbasauri, pod zaštitom Venusaura, gdje svjedoče prirodnom ciklusu u kojem brojni Bulbasauri evoluiraju u Ivysaure. Ash je branio pravo svog Bulbasaura koji se nije htio razviti. Drugo pojavljivanje bilo je u epizodi "Sudnji Dan", gdje Ash, Misty i Brock naiđu na Kanto trenera sa sva tri startera u njihovim razvijenim stadijima.

Unatoč činjenici da je bio Ashov Pokémon duže od svih ostalih (izuzev Pikachua), njegov Bulbasaur nikada nije bio zainteresiran da evoluira u Ivysaura te je Ash poštovao njegovu odluku.