Izet Alečković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izet Alečković
Rođenje (1944-06-01) 1. juni 1944 (79 godina)
ObrazovanjeAkademija likovnih umjetnosti, Sarajevo
Zanimanjeslikar

Izet Alečković (rođen 1. juna 1944. godine u Sarajevu) jest bosanskohercegovački slikar. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Autor je preko dvadeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i velikog niza zajedničkih izložbi. Učesnik je mnogih akcija, instalacija i performansa sa grupom Zvono. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, a radio je kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Živi i radi u Sarajevu.

Slikarstvo Izeta Alečkovića zasniva se na ekspresionističkom izrazu koje svojim dramatičnim tonom reafirmira onu normu umjetničkog stvaranja po kojoj i likovna umjetnost svoju svrhu nalazi u izražajnoj funkciji slike. Središnja tema njegovih slikarskih djela je predstavljanje doživljaja drame ljudskog postajanja i njegove interpretacije. Ljudsko postojanje predstavljeno je kao događaj u kojem se raspadanje odigrava na pozornici ljudskog tijela kao fokusa života i smrti. Tu dramu raspadanja, mučninu smrti, prizore rastakanja ljudskog tijela, Alečković izražava prikazom ljudskih kostiju, usredsređujući se na fragmente tijela i skeleta, na njihovo haotično rasipanje i preplitanje koje predstavlja raspad života u mrtvu tvar i njegovu prolaznost. Sve ovo povratno rezultira proizvodnjom posve grotesknih oblika, koji bi se mogli tumačiti kao izopačena "produkcija" same smrti (naznačena u pervertiranim antropomorfnim figurama, njihovim fragmentima ili u čudovišnim dijaboličnim obličjima koja pripadaju simboličkom jeziku smrti).

U tom pogledu Alečkovićev slikarski niz predstavlja svojevrsnu stilizaciju i reaktualizaciju starog (ali ne zastarjelog) motiva plesa smrti (danse macabre), koji nije lišen svojih grotesknih, ali ni ironijskih akcenata.[1] Njegova umjetnička djela odražavaju umjetnika izoliranog u njegovom vlastitom misterioznom svijetu i umjetnika koji razmišlja o nemilim trenucima ljudske tragedije.[2]

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Kompozicija I, II, III, kombinovana tehnika na papiru, 2008.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Izet Alečković - slike i crteži". archive.org. Arhivirano s originala 13. 7. 2009. Pristupljeno 3. 11. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ "Prague event calendar". pragueeventscalendar.com. Arhivirano s originala 11. 8. 2011. Pristupljeno 3. 11. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)