Arnor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Izildur)

Arnor je kraljevstvo iz trilogije Gospodar prstenova.

Arnor je kraljevstvo Dunedaina na sjeveru, u Eriadoru. Ime mu znači Kraljeva zemlja. Glavni grad mu je Anuminas blizu jezera Nenuial. Osnovao ga je Elendil 3200. godine Drugog doba. Kraljevstvo je bilo jedinstveno sve dok se trojica nasljednika nisu posvađala i podijelila kraljevstvo na 3 dijela (na Arthedain, Rhuadur i Cardolan). Na sjeveru je Kralj Vještica osnovao kraljevstvo Angmar. Prvo je palo kraljevstvo Rhuadur. Nakon nekoliko vijekova borbi pala su i ostala kraljevstva. Međutim, loza kraljeva je ostala neprekinuta u ostacima naroda ali Arnor više nije postojao. Preživjeli su ostali živjeli u Shire-u i nekim selima. Arnor je obnovljen kada je Aragorn postao kralj Ljudi i on je povratio svoju moć.

Kraljevi Arnora[uredi | uredi izvor]

Elendil[uredi | uredi izvor]

Elendil Visoki je bio izmišljeni Dunedain iz kraljevske loze,koji je živio u Drugom Dobu Sunca u Numenoru. Sinovi su mu se zvali Izildur i Anarion.Zajedno sa njima pobjegao je tokom uništenja Numenora u Srednju Zemlju i osnovao je Arnor i kraljevao je u Annuminasu. Ubio ga je Sauron u opsadi Bara-dura, ali je Izildur sa krhotinom njegovog mača Narsila odsijekao Jednistveni Prsten sa Sauronove ruke.

Isildur[uredi | uredi izvor]

Isildur je sin od Elendila i Anarionov brat. Oni su zajedno osnovali Gondor. Prokleo je ljude od Planina kada su ga izdali. Borio se u Posljednjoj Alijansi. Uništio je Saurona skršenim mačem njegovog oca, Narsilom i uzeo mu prsten ali ga nije uništio. Otac i brat su mu poginuli u Posljednjoj Alijansi. Ubili su ga Orci u zasjedi. Njegov mač je ponovo iskovan i dat Aragornu koji ga je nazvao Anduril,Plamen Zapada.

Kraljevi Arthedaina[uredi | uredi izvor]

Plemenski glavari[uredi | uredi izvor]

Aragorn[uredi | uredi izvor]

Aragorn je odagajan u Rivendalu i tamo se zaljubio u Aruenu. Pošto je bio iz loze kraljeva Gondora postao je poglavar Graničara i tako je naslijedio krhotine Narsila koji je onda bio prekovan i nazvan Anduril (Plamen Zapada). Sa Frodom se sreo u Briju i pomagao mu da stigne do Rivendala. Tamo je postao dio Prstenove družine. Nakon Gandalfove smrti vodio je Družinu. Poslije raspada Družine borio se sa Legolasom i Gimlijem u bitkama rata za prsten. On je predvodio vojsku u bitki pred kapijom Mordora. Poslije Sauronovog pada je postao kralj Gondora. Obnovio je Arnor i ujedinio ga je sa Gondorom.Vjenčao se sa Aruenom. Umro je kad je imao 190 godina.Aruena mu je rodila nekoliko kćeri i jednog sina,koji je vladao mudro i dugo poslije Aragornove smrti.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Gradovi i tvrđave[uredi | uredi izvor]

Anuminas[uredi | uredi izvor]

Anuminas (Annúminas) je bio prijestonica Arnora. Osnovan je 3320. godine Drugog Doba Sunca. Osnovao ga je Elendil. Anuminas se nalazio na obali jezera Neninual. Tu se nalazio jedan Palantir. Anuminas je opstao oko 1000 godina kada je napušten, a glavni grad je postao Fornost. Anuminas je obnovljen kada je Aragorn sjeo na prijesto Gondora i Arnora.

Fornost[uredi | uredi izvor]

Fornost je bio prestolnica kraljevstva Arnor, moćan i napredan grad. Međutim, zlo kraljevstvo Angmar je uništilo Fornost i od njega su ostale samo ruševine. Kralj Aragorn je obnovio Fornost.