Idi na sadržaj

Izlazak sunca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izlazak sunca na Korčuli.

Izlazak Sunca označava izlazak Sunca iznad horizonta. Prije zalaska sunca nastupa zora koja se razlikuje ovisno o širini. Izlazak sunca počinje kada vrh sunca izlazi na horizont.

Iako se čini da sunce "izlazi" iznad horizonta, to je zapravo gibanje Zemlje koje uzrokuje sunce. Iluzija o pomičnom Suncu proizlazi iz činjenice da su se posmatrači Zemlje nalazili u rotirajućem referentnom okviru; ovaj prividni pokret je toliko uvjerljiv da su mnoge kulture imale mitologije i religije izgrađene oko geocentričnog modela, koji je prevladavao sve dok astronom Nikola Kopernik nije formulirao svoj heliocentrični model u 16. vijeku.

Izlazak Sunca je prikazan na zastavi Maršalskih Ostrva, gdje bijela dijagonala predstavlja izlazak Sunca i mir.

Na Merkuru je moguće da Sunce izlazi dva puta zbog svojstvenog kretanja. Na Marsu je nebo plavo kod izlaska sunca.

Izlazak sunca ima posebno mjesto u muzici, književnosti i umjetnosti. Na primjer, jedna od Monetovih najpoznatijih slika je Impresija: Izlazak sunca .

Lažni izlazak sunca[uredi | uredi izvor]

Lažni izlazak sunca je bilo koji od nekoliko atmosferskih optičkih pojava u kojima se čini da je sunce izašlo, ali je zapravo još uvijek ispod horizonta. Različiti atmosferski uvjeti mogu biti odgovorni za ovaj efekt, koji svi preusmjeravaju sunčevu svjetlost na takav način da mu dozvoljava da dopre do oka koji gleda, ostavljajući dojam da svjetlost dolazi direktno iz samog sunca. Širenje svjetlosti ponekad može biti varljivo slično stvarnom suncu.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Pogledajte još[uredi | uredi izvor]