Idi na sadržaj

Ja te volim najviše na svijetu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ja te volim najviše na svijetu
LP Hari Mata Hari
Objavljen1988.
ŽanrPop-muzika, rokenrol, balada
IzdavačJugoton
Producent(i)Slobodan Kovačević
Hronologija albuma Hari Mata Hari
Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija
(1986)
Ja te volim najviše na svijetu
(1988)
Volio bi' da te ne volim
(1989)

Ja te volim najviše na svijetu treći je studijski album sarajevske pop-grupe Hari Mata Hari i ujedno njihovo prvo muzičko ostvarenje kojeg je objavila diskografska kuća Jugoton 1988.

O albumu

[uredi | uredi izvor]

Pjesme su snimane i miksane u zagrebačkom studiju "SIM" januara 1988. a u svrhu promocije albuma objavljene su tri singl ploče:

Grupa Hari Mata Hari se svojim trećim studijskim albumom publici predstavila u svirački kvalitetnom i stilski raznovrsnom izdanju počevši od balada ("Posljednji valcer s Dunava") pa sve do rokenrola s primjesama američke kantri muzike u pjesmi "Sedamnaest ti je godina", koju je Hajrudin Varešanović u duetu otpjevao sa (u to vrijeme) zagrebačkom tinejdžerskom pop zvijezdom Tatjanom Matejaš "Tajči". Posebna zanimljivost je pjesma "Naše malo misto" u kojoj su muzičari iz ovog sastava napravili mali izlet u rok muziku s čvršćim rifovima na električnoj gitari, a tu je i promjena ritma u refrenu kojom prilikom Varešanović pjeva ikavicom. Tu su i njihovi prepoznatljivi hitovi ("Javi se", "Hej, kako si" i "Kad dođe oktobar"), koji će se redovno nalaziti na njihovim narednim albumima i koji će ih proslaviti širom bivše Jugoslavije. Autori tekstova su Fahrudin Pecikoza, Edo Mulahalilović, i Tomislav Zuppa. Kao gosti muzičari pojavljuju se Arsen Ereš (saksofon u pjesmi "Ruža bez trna") i Sanjin Karić (bas-gitara u pjesmi "Kad dođe oktobar"). Fotografiju za omot uradio je Kemal Hadžić, a dizajn Davor Papić, dok je producent bio Slobodan "Bodo" Kovačević. "Ja te volim najviše na svijetu" predstavlja jedno od značajnih muzičkih ostvarenja na bogatoj sarajevskoj pop rok sceni iz druge polovine 1980-ih.[1]

Spisak pjesama

[uredi | uredi izvor]
Prva strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Igrale se delije"   4:20
2. "Javi se"   3:54
3. "Sedamnaest ti je godina"   3:11
4. "Naše malo misto"   3:41
5. "Ja te volim najviše na svijetu"   4:03
Ukupno trajanje:
19:09
Druga strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Hej, kako si"   3:26
2. "Zapleši"   3:43
3. "Kad dođe oktobar"   3:50
4. "Ruža bez trna"   4:07
5. "Posljednji valcer s Dunava"   4:15
Ukupno trajanje:
19:11

Članovi grupe

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Hari Mata Hari - Ja te volim najviše na svijetu". discogs.com. Pristupljeno 13. 6. 2024.