Ja zbog tebe sve ostavljam / Otišla je ljubav sa našeg kućnog praga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pjesme iz Bosne
Singl ploča Šemsa Suljaković
Objavljen1979.
Snimljen1979.
Žanrnarodna muzika
IzdavačPGP RTB
Hronologija albuma Šemsa Suljaković
Ja zbog tebe sve ostavljam / Otišla je ljubav sa našeg kućnog praga
(1979)
Priđi malo bliže / Tri pupoljka
(1980)

Ja zbog tebe sve ostavljam / Otišla je ljubav sa našeg kućnog praga je debitanska singl ploča bosanskohercegovačke i jugoslavenske pjevačice narodne muzike Šemse Suljaković. Objavila ga je 1979. godine nekadašnja beogradska izdavačka kuća PGP RTB. Započinje sa pjesmom pod nazivom "Ja zbog tebe sve ostavljam" u kojoj je Šemsa Suljaković u samom početku njene profesionalne karijere pokazala pjevačke kvalitete. Na B strani singla je pjesma "Otišla je ljubav sa našeg kućnog praga" odsvirana u bržem ritmu u odnosu na prethodnu pjesmu uz veoma zanimljiv solo na violini. Muziku za obje pjesme napisao je Šaban Šaulić, a tekst Rade Vučković. Kvalitetna instrumentalna pratnja Ansambla Ace Stepića u obje pjesme uz pjevanje Šemse Suljaković naišlo je u to vrijeme na dobar prijem kod ljubitelja narodne muzike. Sve ovo je doprinijelo kasnijem velikom uspjehu i popularnosti Šemse Suljaković. U obje pjesme primjetan je muzički stil Šabana Šaulića, koji je u to vrijeme bio najpopularniji pjevač narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji.[1][2]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Šemsa Suljaković: Ja zbog tebe sve ostavljam / Otišla je ljubav sa našeg kućnog praga". diskografija.info. Pristupljeno 8. 6. 2022.
  2. ^ "Šemsa Suljaković: Ja zbog tebe sve ostavljam / Otišla je ljubav sa našeg kućnog praga". discogs.com. Pristupljeno 8. 6. 2022.