Jabra Ibrahim Jabra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Jabra Ibrahim Jabra, jedan od najznačajnijih arapskih prozaista rođen je 1920. godine u Betlehemu. Ovaj izvanredni pripovjedač, romansijer, slikar, književni kritičar i teoretičar književnosti diplomirao je englesku književnost na Cambridgeu. Godine 1948. emigrirao je u Bagdad gdje je i umro 1994. godine. Bio je jedan je od osnivača znamenitoga bagdadskog Filološkoga fakulteta. Njegova prozna djela često su prevođena na engleski jezik. Roman “U potrazi za Velidom Mesudom” spada u jedno od najboljih ostvarenja moderne arapske proze. Ovaj izrazito inventivan i vrijedan roman od objavljivanja 1978. godine na samom je pijadestalu savremene arapske proze. Osobitost Jabrinog književnog talenta prepoznaje se od samog naziva romana preko posvete “onoj koja je mnogo šta u životu vidjela, a nastavila je da se bori”, citata iz Rilkeove “Devete divinske elegije”.


System-users.svg Nedovršeni članak Jabra Ibrahim Jabra koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.