Jack O'Neill

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jack O'Neill je izmišljeni lik iz naučno fantastične televizijske serije Stargate SG-1. Rođen je 20. oktobra 1952[1] O'Neill je rođen u Čicagu, a odrastao u Minessoti. U filmu Stargate glumi ga Kurt Russell , a njegovo ime se speluje sa jednim "L". U seriji Stargate SG-1 i Stargate Atlantis gdje se povremeno pojavljuje glumi ga Richard Dean Anderson.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Jack O'Neill je pukovnik u američkom vazduhoplovstvu. On je predvodio prvi tim koji je prošao kroz zvjezdana vrata na Abydos. Nakon što je oformljen SGC Jack dobija komandu nad glavnim SG timom-SG-1. U osmoj sezoni Jack O'Neill biva promovisan u viši čin i postaje general te preuzima vodstvo nad Stargate Komandom nakon što je George Hammond postaje glavni savjetnik za vanzemaljska pitanja Predsjedniku.

Stargate (film)[uredi | uredi izvor]

U filmu Jack O'Neill je oženjen Sarom O'Neill i ima sina. Nakon tragične nesreće u kojoj njegov sin pogine Upucavši se Jackovim službenim pištoljem,Beretom Jack odlazi u prijevremenu penziju i postaje potpuno asocijalan.

Na zahtjev na zahtjev generala Westa vraća se u aktivnu službu i da predvodi prvi tim kroz zvjezdana vrata nakon što ih Daniel Jackson uspješno stavi u pogon. Učestvuje u pobuni protv Ra nakon čega se vraća na Zemlju.


Stargate SG-1[uredi | uredi izvor]

Jack O'Neill se nakon povratka sa misije na Abydosu razvodi od žene. (detalji o njegovom životu saznaju se u epizodi S:1 E:6 Mrtvi Lazar kada Energetsko biće sa druge planete uzima njegov oblik). Istovremeno je donesena odluka o prekidu projekta Zvjezdana vrata te se Jack ponovo vraća u penziju. Godinu dana kasnije obaviješten je kako je projekt Zvjezdana vrata ponovno otvoren te kako vojne vlasti žele njegov povratak u projekt. NJegovo prvo pojavljivanje je u epizodi Djeca Bogova kada Jack prihvaća dužnost zapovjednika SG-1 tima i kreće na Abydos sa Samanthom Carter sa ciljem da pronađe Jacksona i otkrio prirodu prijetnje usmjerene prema Zemlji.

Jack O'Neill napušta svoje mjesto vođe SG-1 tima i postaje glavno komandujući u Stargate Komandi u osmoj sezoni nakon što je George Hammond postaje glavni savjetnik za vanzemaljska pitanja Predsjedniku. U devetoj sezoni Jack napušta seriju izuzev nekoliko pojavljivanja i to u epizodama (E06.S10.) 200; (E14.S10) Pokrov zauzevši Hammondovo mjesto glavnog savjetnika za sigurnost planete Zemlje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Epizoda: Krhka ravnoteža | Scenario epizode Krhka ravnoteža (en)