Jacob Bernoulli

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Jacob Bernoulli

Jacob Bernoulli (Bazel, 27. decembar 165416. august 1705), poznat i kao Žak i Džejms Bernuli je švajcarski matematičar i naučnik i stariji brat Johanna Bernoulli.

Jacob Bernoulli je sreo Roberta Bojla i Roberta Huka na putu u Englesku 1676. godine, nakon kog je posvetio život nauci i matematici. Bio je profesor matematike na Univerzitetu u Bazelu od 1687.

Bio je u vezi sa Gotfridom Lajbnicom.

Njegov doktorat Ars Conjectandi je bio prelomna tačka u razvoju teorije verovatnoće. Objavljen je 8 godina nakon njegove smrti 1713.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]