Jacques Chirac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jacques Chirac

Jacques René Chirac, više poznat kao Jacques Chirac (fon. Žak Širak) (29. novembar 1932; Pariz, Francuska - 26. septembar 2019.) bio je francuski političar, koji je od 17. maja 1995 do 16. maja 2007 . godine obavljao dužnost predsjednika Francuske. Obavljao je dužnost predsjednika Vlade od 1974. do 1976. i od 1986. do 1988.

Njegov prethodnik na mjestu predsjednika Francuske bio je François Mitterrand, a naslijedio ga je Nicolas Sarkozy. Chirac je jedina osoba koja je obavljala dužnost predsjednika Vlade Pete republike u dva navrata.

Chirac je bio jedan od najistaknutijih gostiju na proslavi šezdesetogodišnjice pobjede nad fašizmom u Moskvi 2005. godine. Tom prilikom, otkrio je spomenik Charlesu de Gaulleu.