Jahači sjena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Skrivena čudovišta, s lijeva na desno: Uria, Hamon i Raviel

Jahači sjene su grupa fiktivnih i izmišljenih likova iz japanske crtane serije Yu-Gi-Oh! GX. Oni pokušavaju da dođu do tri svete ili božanske karte koje se nalaze ispod akademije dvoboja i nakon što ih je sve osvojio Yugi Moto ih sakriva ispod akademije daleko od svih. Ali ipak postoji način kako da se dođe do karata. Ispred tajne prostorije gdje se nalaze karte postoji sedam kapija i kako bi se one otvorile potrebno je sedam ključeva koje je dekan akademije dao sedam čuvara a to su: Jaden Yuki, Alexis Rhodes, Chazz Princeton, Bastion Misawa, Vellian Crowler, Lyman Banner i Zane Truesdale.

Noćni Plašt[uredi | uredi izvor]

Noćni Plašt je prvi koji je se javio da ide na akademiju i donese ključeve. Noćni Plašt je zapravo Atticus Rhodes koji je boravio u napuštenoj spavaonici. On je misteriozno nestao, a zapravo je izgubio u igri sjena i postao Noćni Plašt. Iako je mislio da je Jaden najslabiji čuvar i grdno se prevario i izgubio. Nakon što je Noćni Plašt izgubio dušu postao je ponovo Atticus Rhodes i imao je dio medaljona tame.

Kamula[uredi | uredi izvor]

Camula (fon. Kamula) je drugi dobrovoljac Jahača sjene. Dok se Jaden oporavljao u akademijskoj ambulanti od meča sa Noćnim Plaštom sanjao je kako dolazi čamac oko kojeg lete šišmiši i unutar kovčeg (za mrtve) i iz kovčega izlazi djevojka. Iako mnogi ne vide simbol tog sna. Zatim se akademijom pročuju priče da je na otok došao vampir tačnije vampirica, čuvari kjuča se zabrinu da to nije novi Jahač sjene. Nakon što velika oluja podigne oko jednog dijela otoka čuvari odlaze i vide vampirski dvorac iz kojeg izlazi vampirica koju odmah Vellian Crowler izaziva na dvoboj iako ona ne misli da je to pravi izbor, ali ni on je ne shvata ozbiljno. Camula ima stotinu šišmiša koji špijuniraju i donose joj informacije i ona sebe zove "vampirskom ljubavnicom jahača sjena". Tek sredinom dvoboja Crowler shvata da je u igri sjena i vampirica ga pobjedi. Njegovu dušu zatoči u lutku. Kako bi vratili Crowlerovu dušu učenici se svađaju oko toga ko ide sljedeći na dvoboj, Zane se iskrada i odlazi u dvorac. Iako je bio prvi izbor Camule, Crowler je zasmetao. Zane se dobro držao i mogao je pobjediti, ali kako ne bi otišla duša njegovog brata morao je izgubiti. Nakon što shvate da će svi redom gubiti duše Atticus daje drugi dio medaljona tame, a jedan dio ima i Jaden i tim medaljonom Camula neće moći uzimati duše. Nakon što je žrtvovala svoju dušu ukoliko izgubi.Camula naposlijetku gubi u dvoboju i odlazi u kraljevstvo sjena.

Amazon Tania[uredi | uredi izvor]

Amazon Tania je visoka,gruba i jako razvijena djevojka zašto joj i u imenu stoji Amazaon.Nakon što izazove Čuvare Bastion odluči da se bori protiv njega.Ona se u njega zaljubi i pobijedi ga.Jaden pokuša vratiti njegovu dušu tako što izazove Taniu.Na kraju igre ju pobijedi.

Don Zaloog[uredi | uredi izvor]

Nakon što na akademiji počinju nestajati stvari nakit,karte i novac Dekan Shepard odlučuje pozvati čuvenog detektiva Dona Zalooga.On dolazi na akademiju sa nizom prerušenih članova svoje Bande Škorpiona.Kada Jaden shvati da su Zaloogovi pomoćnici radnici na Akademiji on shvata da je Zaloog novi Jahač i izaziva ga.Specifično kod Zalooga je da on i nema prava čudovišta nego ima kartu sa vlastitim imenom i njegovi članovi bande mogu učestvovati u dvoboju umjesto čudovišta i sami ih napasti.Na kraju dvoboja naravno Chazz pobjeđuje.

Abidos[uredi | uredi izvor]

Na predavanju Lymana Bannera on govori da je u Egiptu postojao Abidos, nepobjedivi borac. Kad Zane i Alexis budu pored svetionika napadaju ih mumije. Jaden, Syrus i Chumley kreću da ih spase, ali i njih napadaju mumije. Bude se u nekoj letjelici i tamo Jaden ima dvoboj protiv Abidosa. Tamo ga pobjeđuje i ostaje još jedan jahač sjena jer je on šesti.

Titan[uredi | uredi izvor]

Jaden, Chumley i Syrus su igrali igru izvlačenje karata, što je karta jača priča mora bit strašnija. Došao je Lyman Banner i izvukao čudovište 12. razine. Ispričao im je priču o napuštenoj spavaonici. Društvo odlazi tamo, ali nailaze na probleme - prvog jahača sjena Titana. On je zarobio Alexis i borio se protiv Jadena za nju. Naravno je izgubio i mistični element mu je uništen kartom Elemental Hero Aviana. Za kaznu Jaden i Syrus su branili ostajanje na akademiji protiv braće Paradox. On je zapravo bio lažni borac sjena. Kasnije kada se Atticus Rhodes vrati na akademiju nema staro pamćenje. Alexis odlazi u spavaonicu, tamo ga pobjeđuje i vraća bratu pamćenje, ali tada je bio pravi borac sjena, jahač sjena.

Amanel[uredi | uredi izvor]

Profesor Banner je nestao na akademiji. Jaden, Syrus i Chumley su ga krenuli tražiti. Chazz ih je pitao može li sa njima i oni su ga pustili. Alexis je šetala pored spavaonice i nekog je vidjela. Krenula je za njim i on je izazvao na dvoboj, a ona nije imala pojma da je to Lyman Banner. Kasnije je Chazz našao Faraona, Bannerovu mačku. Dogodilo mu se isto što i Alexis, Banner ga je pobjedio i uzeo ključ. Kasnije društvo je tražilo i Chazza i Bannera. Vidjeli su šest zraka na nebu i pratili tragove. Došli su do napuštene spavaonice i tamo je Jaden pobjedio Bannera koji je dobio ime Amanel. Pretvorio se u duh koji boravi u mački i izađe kad hoće pričati sa Jadenom.

Kagemaru[uredi | uredi izvor]

On je zapravo bivši dekan akademije dvoboja. On je osmi jahač sjena i njihov lider, vođa. Pojavio se na akademiji sa kartama Sacred Beast. Uria, Hamon i Raviel. Jaden ga je pobjedio i postao jedan od rijetkih koji je uništio Sacred Beaste.