Jaime Eyzaguirre

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Jaime Eyzaguirre (1908-1968) bio je čileanski historičar, esejist i profesor opće historije na Katoličkom univerzitetu u Santiagu. Od 1942. bio je šef katedre za historiju ustava, od 1943. profesor na Filozofskom fakultetu. Bio je urednik časopisa Estudios. Također je bio član Španske kraljevske akademije i jedan od osnivača Čileanske akademije jezika.

Zastupnik je shvatanja o rasnoj superiornosti Španaca i odlučujućoj, progresivnoj historijskoj ulozi Španije u latinoameričkoj historiji, opravdanosti kaudiljizma i marginalnom značenju širokih slojeva stanovništva u borbi za nezavisnost. Bio je kritičar liberalizma, pozitivizma i marksizma u historijskoj nauci.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Ventura de padre de Valdivia, O' Higgins, Imagen y ruta de la emancipación Chilena, 1957.
  • Historia de Chile, Chile y Bolivia, La fisonomía histórica de Chile, 1948.
  • Historia constitucional de Chile, 1959.