Jakub Selimoski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jakub Selimoski
Rođenje1946
Kičevo, FNRJ
Smrt29. mart 2013(2013-03-29) (66–67 godina)
Istanbul, Turska
ObrazovanjeUniverzitet Al-Azhar
Zanimanjeimam

Jakub ef. Selimoski (ponegdje i Jakub ef. Selimovski)[1] bio je od 1991-93.[2] reisu-l-ulema Islamske zajednice Jugoslavije.[3] Rođen je 1946. godine u Kičevu, (danas u Makedoniji). Umro je 29. marta 2013. godine u Istanbulu, gdje je bio na liječenju.[4]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Gazi Husrev-begovu medresu završio je u Sarajevu 1966. Nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese upisuje se na Filološki fakultet - Odsjek orijen­talistike u Beogradu[2] Kasnije nastavlja studij na Odsjeku civilizacije i kulture Univerziteta Al-Azhar u Kairu, koji uspješno završava 1972.[1][2] Po povratku u Islamsku zajednicu Makedonije bio je postavljen za vjersko-prosvjetnog referenta, a malo kasnije za sekretara Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji.

Nakon smrti hadži Bedri ef. Hamida, dotadašnjeg predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji, Jakub ef. Selimoski je postavljen za vršioca dužnosti predsjednika, a zatim od strane Vrhovnog sabora Islamske zajednice Jugoslavije 1981. godine imenovan za predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji. Njegova spremnost i organizacione sposobnosti rezultirale su i izgradnjom i otvaranjem Isabegove medrese u Skoplju, izgradnjom i obnovom brojnih džamija, pokretanjem izdavačke djelatnosti i prvog vjerskog informativnog lista nakon Drugog svjetskog rata u Makedoniji "El-Hilal", unapređenju vjerske pouke i dr.

Početkom 1990. godine hadži Jakub ef. Selimovski imenovan je vršiocem dužnosti reisu-l-uleme, u kom periodu su obavljeni izbori na svim nivoima u islamskoj zajednici te privedene kraju i promjene Ustava Islamske zajednice. Godinu dana kasnje, 9. marta 1991. godine tajnim glasanjem na sjednici Izbornog tjela za izbor reisu-l-uleme u Sarajevu, pobjedio je između četiri kandidata. Njegov izbor se uzima kao prvo slobodno, demokratsko biranje reisu-l-uleme nakon Drugog svjetskog rata. Funkciju reisu-l-uleme obavljao je u ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini do raspada Islamske zajednice Jugoslavije odnosno formiranja Obnoviteljskog sabora za Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Članak o Jakub ef. Selimoskom na portalu Slovenske muslimanske skupnosti
  2. ^ a b c "Biografije dosadašnjih reisu-l-ulema na portalu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine". Arhivirano s originala, 4. 12. 2012. Pristupljeno 30. 3. 2013.
  3. ^ "Članak u Preporodu o smrti Jakuba ef. Selimoskog". Arhivirano s originala, 4. 6. 2013. Pristupljeno 30. 3. 2013.
  4. ^ Članak u Oslobođenju Umro Jakub Selimoski, posljednji jugoslovenski reis

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]