Jakutsk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pozorište

Jakutsk (ruski: Якутск; jakutski: Дьокуускай) jest grad u Rusiji, glavni grad Republike Saha (Jakutije). Prema podacima iz 2005, grad ima 236.000 stanovnika. Kroz grad protiče rijeka Lena.

Zimi je Jakutsk najhladniji od svih većih gradova (preko 100.000 stanovnika) na svijetu. Grad je blizu najhladnije tačke na Zemlji.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Jakutsk je od Moskve udaljen 4888 kilometara, a vremenska razlika među njima je 6 sati. U Jakutsku vladaju ekstremni klimatski uvjeti. Da bi izdržale pritiske u uvjetima hladnoće, većina kuća u Jakutsku se gradi na betonskim temeljima. Da bi se doprlo do tečne vode, neophodno je bušiti nekoliko stotina metara u dubinu. Većina vode za potrebe grada uzima se iz rijeke Lene. Mnogi motori ostavljaju se upaljeni cijele noći, jer ako bi stali pri temperaturi od -50°C, više se ne bi mogli pokrenuti.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad se razvio sredinom 17. vijeka, počevši od malog utvrđenja. Utvrđenje je izgrađeno 1632. na desnoj obali Lene, a 1643. je izgrađeno i na lijevoj obali.

U prvom vijeku postojanja, u Jakutsku su živjeli isključivo Rusi. Od 18. vijeka u grad se doseljavaju Jakuti, da bi u 19. vijeku predstavljali trećinu stanovništva.

Tokom ruskog građanskog rata, Jakutsk su u ljeto 1918. zauzele snage Bijele armije, pod čijom vlašću je bio do decembra 1919.

Privreda[uredi | uredi izvor]

U Jakutsku svoje kancelarije ima ALROSA, koja daje 20% svjetske proizvodnje dijamanata.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]