James, vikont Severn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Princ James
DinastijaWindsor
OtacPrinc Edward, grof od Wessexa
MajkaSophie, grofica od Wessexa
Rođenje17. decembar 2007

James, vikont Severn (James Alexander Philip Theo; rođen 17. decembra 2007) je sin princa Edwarda, grofa od Wessexa, i Sophie, grofice od Wessexa. Vikont Severn je najmlađe unuče kraljice Elizabete II od Ujedinjenog Kraljevstva i princa Philipa, vojvoda od Edinburgha. Trenutno je deseti u nasljednom nizu za britansku krunu. Ako bi naslijedio krunu, vladao bi kao Jakov VIII.

Rođen je carskim rezom u 16 sati i 20 minuta 17. decembra 2007. godine u bolnici Frimley Park. On i njegova majka pušteni su iz bolnice 20. decembra i sljedećeg dana javnosti je obznanjeno njegovo ime. Vikont Severn ima jednu sestru, ledi Louise Windsor, koja je četiri godine starija od njega, i koju je njegovo rođenje (u to vrijeme) pomaklo na deveto mjesto u nasljednom nizu.

Kršten je 19. aprila 2008. godine u privatnoj kapeli u dvorcu Windsor.

Letters patent izdat 1917. godine odredio je da će prinčevske titule i oslovljavanje Kraljevska Visost nositi sva djeca sinova britanskog monarha. Pošto je James sin sina britanskog monarha, zakonski on je Njegova Kraljevska Visost princ James od Wessexa. Međutim, po vjenčanju njegovih roditelja objavljena je njihova želja da njihova djeca ne budu oslovljavana kao prinčevi, iako to zakonski jesu. Grof i grofica su svoju želju objasnili kao nastojanje da djeci omoguće privatniji život od onoga kojeg žive njihovi rođaci, prinčevi William i Henry od Velsa, i princeze Beatrice i Eugenie od Yorka. Kao najstariji sin grofa od Wessexa, James nosi njegovu nižu titulu vikonta Severna kao titre de courtoisie.