James Cameron

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
James Cameron
James Cameron
James Cameron
James Cameron
James Cameron

James Francis Cameron (Kapuskasing, Ontario, 16. august 1954), kanadski je filmski režiser, producent, scenarist, montažer i izumitelj. Poznat je po svojim akcijskim i SF filmovima koji su obično komercijalno uspješni i vrlo inovativni. Tematski, Cameronovi filmovi općenito istražuju odnos između čovjeka i tehnologije. Cameron je režirao Titanic, koji je postao najuspješniji film svih vremena, sa svjetskom zaradom od 1.8 milijardi dolara. Autor je i franšize Terminator.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Potpisan kao Reference
Režiser Scenarist Producent Ostalo
1978 Xenogenesis Za  Za  Za  [1][2]
1979 Rock 'n' Roll High School Za  [3]
1980 Battle Beyond the Stars Za  [I]
1981 Escape from New York Za  [VII]
Galaxy of Terror Za  [II]
Piranha II: The Spawning Za 
1982 Android Za  [VIII]
1984 Terminator Za  Za 
1985 Rambo 2 Za 
1986 Aliens Za  Za 
1989 Bezdan Za  Za 
1991 Point Break Za 
Terminator 2: Sudnji dan Za  Za  Za 
1993 Posljednji akcijski junak Za  [III]
1994 Istinite laži Za  Za  Za 
1995 Strange Days Za  Za 
1997 Titanic Za  Za  Za  Za  [VI]
1999 The Muse Za  [III]
2002 Solaris Za 
Expedition: Bismarck Za  Za 
2003 Ghosts of the Abyss Za  Za  Za  [V]
Volcanoes of the Deep Sea Za 
Terminator 3: Pobuna mašina Za  [IX]
2004 The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing Za  [V]
2005 Aliens of the Deep Za  Za  Za  [V]
2006 Explorers: From the Titanic to the Moon Za  [V]
2009 Terminator Salvation Za  [IX]
Avatar Za  Za  Za  Za  [VI]
2011 Sanctum Za 

^ I Pripisano mu: an art director.[4]
^ II Pripisano mu: a second unit director and production designer.[5]
^ III Pripisano mu: an actor.[6][7]
^ IV Pripisano mu: an interviewee.[8]
^ V Pripisano mu: a participant.[9][10][11][12]
^ VI Pripisano mu: an editor.[13]
^ VII Pripisano mu: a matte artist and special effects director of photography.[1]
^ VIII Pripisano mu: design consultant.[1]
^ IX Pripisano mu: based on character created by.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d Ximena Gallardo C, 2006. str. 64
  2. ^ Eckhard Pabst, 2005. str. 318
  3. ^ Rock 'N' Roll High School [Rock on Edition] (Commentary) (Media notes). Walt Disney Video. 2005.  Nepoznat parametar |director= ignorisan (pomoć); Nepoznat parametar |publisherid= ignorisan (pomoć); Nepoznat parametar |titleyear= ignorisan (pomoć)
  4. ^ "Battle Beyond the Stars Production credits". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  5. ^ "Galaxy of Terror Production credits". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  6. ^ "Last Action Hero Cast". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  7. ^ "The Muse Cast". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  8. ^ "The Alien Saga Cast". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  9. ^ "Ghost of the Abyss Cast". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  10. ^ "The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing Cast". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  11. ^ "Aliens of the Deep Cast". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  12. ^ "Explorers: From the Titanic to the Moon Cast". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 
  13. ^ "Titanic Production credits". Allmovie. Pristupljeno 2009-02-03. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]