James Connolly

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
James Connolly
Example alt text
Američki atletičar,
prvi Olimpijski pobjednik Igara modernog doba
Rođenje

28. oktobar 1868.

Boston, SAD
Smrt

20. januar 1957.

Brookline (Massachusetts), SAD

James Brendan Bennet Connolly (Džejms Brendan Benet Konoli) (28. oktobar 1868. - 20. januar 1957.), američki student i atletičar, prvi je olimpijski pobjednik Igara modernog doba

Prva medalja u Ateni, 6. aprila 1896. dodijeljena je za pobjedu u troskoku (13,71 m). Na istim je Igrama Connolly osvojio srebrnu medalju u skoku u vis (1,65 m), te bronzu u skoku u dalj (5,84 m).Na II. Olimpijskim igrama u Parizu svojoj je zbirci dodao i srebro, opet u troskoku (13,97 m).

Iako su braća Lumiere - August i Louis već u decembru 1895. u Parizu prikazali svoje "žive slike", filmskih kamera u Ateni na Prvim Olimpijskim igrama - nije bilo. Atenskim fotografima moramo biti zahvalni za sva svjedočanstva o obnovljenim Olimpijskim igrama, njima jedino možemo zahvaliti što (kako-tako) znamo kako je izgledao prvi Olimpijski pobjednik James Brandon Connolly.