James T. Kirk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
James T. Kirk
Lik iz serije Zvjezdane staze
Prvo pojavljivanje"The Man Trap" (1966)
(Zvjezdane staze: Originalna serija)
Posljednje pojavljivanje"A Quality of Mercy" (2022)
(Star Trek: Strange New Worlds)
StvaralacGene Roddenberry
Portretirao/laWilliam Shatner (1966–1994)
Chris Pine (2009–sadašnjost)
Paul Wesley (2022–sadašnjost)
Informacije
TitulaKadet
Zastavnik
Zapovjednik
Kapetan
Admiral
PorodicaGeorge Kirk (otac)
Winona Kirk (majka)
George Samuel Kirk (brat)
Tiberius Kirk (djed)
James (djed)
Aurelan Kirk (svastika)
Peter Kirk (nećak)
2 drugih nećaka
Suprug(a)Miramanee
DjecaDavid Marcus

James Tiberius Kirk je izmišljeni lik u američkoj medijskoj naučnofantastičnoj franšizi Zvjezdanih staza. Prvobitno ga je igrao kanadski glumac William Shatner, a prvi put se pojavljuje u Zvjezdanim stazama služeći na brodu USS Enterprise kao kapetan. Kirk vodi svoju ekipu dok istražuju nove svjetove, nove civilizacije i "hrabro ide tamo gdje nijedan čovjek nije otišao". Često se likovi Spocka i Leonarda "Bonesa" McCoya ponašaju kao njegova logični i emocionalni zvučnik. Kirk je također pojavljivao u brojnim filmovima, knjigama, stripovima, web epizodama i video igricama.

Kirk se prvi put pojavljuje u epizodi Zvjezdanih staza, "The Man Trap", emitovanoj 8. 9. 1966, iako je prva snimljena epizoda sa Shatnerom bila "Where No Man Has Gone Before", koja je zadržala mnoge elemente prvog pilota "The Cage" . Shatner je nastavio ulogu u tri sezone serije, a kasnije je dao glas animiranoj verziji Kirka u Zvjezdanim stazama: Animirana serija (1973–1974). Shatner se vratio ulozi u Star Trek: The Motion Picture (1979) i u šest narednih filmova.

Američki glumac Chris Pine tumači alternativnu mlađu verziju lika u filmu Zvjezdane staze iz 2009. Pine je ponovio svoju ulogu u Star Trek Into Darkness (2013) i Star Trek Beyond (2016). Paul Wesley portretira Kirka glavne vremenske linije u Paramount seriji Star Trek: Strange New Worlds, smještenom prije Kirkovog zapovjedanja Enterpriseom.[1] Drugi glumci su glumili lik u medijima koje su kreirali obožavatelji, a lik je bio predmet brojnih parodija i satire.

Biografija[uredi | uredi izvor]

James Kirk je rođen u Riversideu, Iova, 22. 3. 2233. godine,[2] gdje su ga odgajali njegovi roditelji, George i Winona Kirk.[3] Iako rođen na Zemlji, Kirk je neko vrijeme živio na Tarsusu IV, gdje je bio jedan od devet preživjelih svjedoka masakra 4.000 kolonista od strane Kodosa Dželata. Brat Džejmsa Kirka, George Semuel Kirk, prvi put se pominje u "Od čega su napravljene male devojčice?" a predstavlje i ubijen u epizodi "Operacija: Uništi!", ostavljajući za sobom troje djece.[4][5]

Kirk je postao prvi i jedini student na Akademiji Zvjezdane flote koji je pobijedio test Kobayashi Marua, dobivši pohvalu za razmišljanje izvan kutije nakon što je reprogramirao kompjuter da bi "scenario bez pobjede" učinio pobjedivim. Kirk je dobio terenski raspored kao zastavnik i poslan je na naprednu obuku na USS Republic. Zatim je unapređen u mlađi poručnik, te se vratio na Akademiju Zvjezdane flote kao instruktor. Prema riječima prijatelja, učenici su mogli ili „razmišljati ili tonuti“ u njegovom razredu, a sam Kirk je bio „gomila knjiga s nogama“.[6] Nakon što je diplomirao u prvih pet posto, Kirk je unapređen u poručnika i služio je na brodu USS Farragut.[4] Dok je bio dodijeljen Farragutu, Kirk je komandovao svojim prvim planetarnim istraživanjem i preživio smrtonosni napad koji je ubio veliki dio posade Farraguta,[4] uključujući i njegovog zapovjednika, kapetana Garrovica.

Kirk je postao najmlađi kapetan broda Zvjezdane flote nakon što je dobio komandu nad USS Enterpriseom za petogodišnju misiju,[4] od kojih su tri godine prikazane u originalnoj seriji Zvjezdanih staza. Kirkove najznačajnije veze u televizijskoj seriji su sa prvim službenikom Spockom i glavnim medicinskim službenikom dr. Leonardom "Bonesom" McCoyom.[7] McCoy je neko kome se Kirk povjerava a Spocku je prepreka.[8] Mit o američkom superheroju Roberta Jewetta i Johna Sheltona Lawrencea opisuje Kirka kao "tvrdoglavim liderom koji gura sebe i svoju ekipu izvan ljudskih granica".[9] Terry J. Erdman i Paula M. Block, u svojoj knjizi Star Trek 101 primer, primjećuju da, iako je "lukav, hrabar i samouvjeren", Kirk također ima "sklonost da ignoriše propise Zvjezdane flote kada osjeća da cilj opravdava sredstva"; on je "suštinski oficir, čovek među ljudima i heroj za vijekove".[10] Iako Kirk kroz seriju postaje romantično povezan sa raznim ženama, kada je suočen s izborom između žene i Enterprisea, "njegov brod je uvijek pobjeđivao".[11]

Roddenberry je u produkcijskim memoarima napisao da se Kirk ne boji da će pogriješiti, već se boji posljedica po svoj brod i posadu ako napravi grešku u procjeni.[12] Roddenberry piše:

[Kirk] ima neke normalne muške nesigurnosti i sumnje, ali zna da ih nikada ne može pokazati – osim povremeno nasamo s brodskim hirurgom McCoyjem ili u narednim trenucima s gospodinom Spockom čije je mišljenje Kirk naučio da cijeni tako visoko.[12]

U Star Trek: The Motion Picture, admiral Kirk je šef operacija Zvjezdane flote, i preuzima komandu nad Enterpriseom od kapetana Willarda Deckera. Novelizacija filma The Motion Picture tvorca Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja prikazuje Kirka oženjenog za oficirku Zvjezdane flote poginulu tokom transportne nesreće.[13][14] Na početku Star Trek II: The Wrath of Khan, Kirk preuzima komandu nad Enterpriseom od kapetana Spocka kako bi progonio svog neprijatelja iz "Svemirskog sjemena", Khan Noonien Singha. Film predstavlja Kirkovu bivšu ljubavnicu Carol i njegovog sina Davida Markusa. Spock, koji napominje da je "komandovanje zvjezdanim brodom [Kirkova] prva, najbolja sudbina", umire na kraju filma. U Star Trek III: The Search for Spock, admiral Kirk vodi svoje preživjele oficire u uspješnoj misiji spašavanja Spocka s planete na kojoj se ponovo rodio. Iako je Kirk degradiran u kapetana u Star Trek IV: The Voyage Home zbog nepoštivanja naređenja Zvjezdane flote, on također prima komandu nad novim Enterpriseom, USS Enterprise-A (NCC 1701-A).[4] Naređeno je da se brod povuče iz upotrebe na kraju Star Trek VI: The Undiscovered Country.

U Star Trek Generations, kapetan Jean-Luc Picard pronalazi Kirka kako živi u bezvremenskom Nexusu, uprkos činjenici da je historija zabilježila njegovu smrt tokom prvog putovanja Enterprise-B, Kirk je pao u Nexus u incidentu koji je uzrokovao njegovu "smrt". Picard uvjerava Kirka da se vrati u epizodi Picardov poklon kako bi spriječio negativca Sorana da uništi sunce Veridijana III. Iako Kirk u početku odbija ponudu, slaže se nakon što je shvatio da mu Nexus ne može dati jednu stvar koju je oduvijek tražio: sposobnost da napravi razliku. Njih dvojica napuštaju Nexus i zaustavljaju Sorana. Međutim, Kirk je smrtno ranjen i dok umire, Picard ga uvjerava da je pomogao da se "napravi razlika". Picard sahranjuje Kirka na planeti. Shatner je od tada napisao seriju romana u kojima Kirka vraća u život savez Borg-Romulan da služi kao ubica protiv Picarda, ali je vraćen u normalno stanje i vraća se u privremenu aktivnu službu u Zvjezdanoj floti, uključujući suprotstavljanje njegovom kolegi iz Mirror Universe.

Kelvinova vremenska linija[uredi | uredi izvor]

U ovoj seriji, Chris Pine igra Kirka, Zachary Quinto glumi Spocka, Karl Urban igra Bonesa McCoya, Simon Pegg igra Montgomeryja "Scottyja" Scotta, Zoë Saldana igra Nyotu Uhuru, John Cho glumi Hikaru Sulu, a Anton Yelchin igra Pavela Chekova.

Serija se odvija u alternativnom toku događaja koji je poznat kao "Kelvinova vremenska linija"[15] koji otkriva različito porijeklo Kirka, formiranje njegove veze sa Spockom i kako su zajedno služili na Enterpriseu.[16][17] Dok je Originalna serija prikazala Kirka kao rođenog u Iowi, film Zvjezdanih staza ga prikazuje rođenog na šatlu koji bježi od zvjezdanog broda USS Kelvin u alternativnoj vremenskoj liniji u kojoj je njegov otac ubijen kada Kelvina napadne Romulanski brod iz budućnosti.[16] U filmu, George i Winona Kirk svom sinu daju ime James Tiberius po njegovim djedovima po majci, odnosno ocu.[18]

Iako film tretira određene detalje iz Zvjezdanih staza kao promjenjive, karakterizacije likova su zamišljene da "ostanu kakve jesu"[19] iako je Kirk u početku prikazan kao "nepromišljeni buntovnik koji se bori u barovima" ali koji na kraju sazrije. Prema Pineu, lik je "25-godišnjak [koji se ponaša kao] 15-godišnjak" i koji je "ljut na svijet",[20] sve dok se ne upiše na Akademiju Zvjezdane flote nakon što ga je kapetana Christophera Pikea izazvao na to.

Kirk i Spok se sukobljavaju na Akademiji Zvjezdane flote, ali, tokom filma, Kirk fokusira svoju "strast, tvrdoglavost i spektar emocija" i postaje kapetan Enterprajza. Pomaže mu i sastanak sa Spockom iz originalne vremenske linije, koji inspiriše Kirka da ispuni svoj puni potencijal nakon što je saznao za paralelnu verziju sebe i svojih postignuća kao kapetana u vremenskoj liniji starijeg Spocka.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ White, Peter (15. 3. 2022). "'Star Trek: Strange New Worlds' Finds Its James T. Kirk With Paul Wesley". Deadline. Pristupljeno 15. 3. 2022.
  2. ^ "Kirk". Star Trek. Arhivirano s originala, 13. 3. 2022. Pristupljeno 11. 10. 2020.
  3. ^ Carey, Diane (1993). Best Destiny. str. 38. ISBN 978-0-671-79588-7. George and Winona Kirk, and their boys, George Samuel, Junior, and James Tiberius
  4. ^ a b c d e Okuda, Mike; Okuda, Denise; Mirek, Debbie (1999). The Star Trek Encyclopedia. Pocket Books. ISBN 0-671-53609-5.
  5. ^ Gross, Edward; Altman, Mark A. (28. 6. 2016). The Fifty-Year Mission: The Complete, Uncensored, Unauthorized Oral History of Star Trek: The First 25 Years. St. Martin's Press. str. 372–374. ISBN 978-1-4668-7285-1. Arhivirano s originala, 25. 7. 2020. Pristupljeno 31. 1. 2018.
  6. ^ "Where No Man Has Gone Before". Written by Samuel A. Peeples, directed by James Goldstone. Star Trek: The Original Series. NBC. 9. 9. 1966. br. 1, sezona 1.
  7. ^ Asherman, Alan (1. 5. 1993). The Star Trek Compendium. ISBN 978-0-671-79612-9.
  8. ^ Solow, Herbert; Justman, Robert (Juni 1997). Inside Star Trek The Real Story. Simon & Schuster. str. 240. ISBN 0-671-00974-5. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  9. ^ Lawrence, John Shelton; Jewett, Robert. The Myth of the American Superhero. Wm. B. Eerdmans Publishing. str. 230. ISBN 978-0-8028-4911-3. Nepoznati parametar |godina= zanemaren (pomoć)
  10. ^ Erdmann, Terry J. (23. 9. 2008). Star Trek 101. str. 3. ISBN 978-0-7434-9723-7.
  11. ^ Lichtenberg, Jacqueline; Marshak, Sondra; Winston, Joan (Okt 1975). Star Trek Lives!. London: Corgi. ISBN 0-552-09914-7. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  12. ^ a b Roddenberry, Gene (18. 4. 1968), Kirk, Spock and Other Continuing STAR TREK Characters (memo), arhivirano s originala, 14. 8. 2013, pristupljeno 10. 9. 2013
  13. ^ Roddenberry, Gene; Livingston, Harold; Dean Foster, Alan (1979). Star Trek: The Motion Picture: A Novel. Simon & Schuster. str. 32. ISBN 978-0-671-25324-0. She had been perfection--lover, friend, wife...
  14. ^ Roddenberry, Gene; Livingston, Harold; Dean, Alan (1979). Star Trek: The Motion Picture: A Novel. Simon & Schuster. str. 65. ISBN 978-0-671-25324-0. ...what was Lori doing up here? She was dying....and then they were gone. The chamber was empty...."Enterprise, what we got back...didn't live long. Fortunately."
  15. ^ "The Star Trek movie timeline gets official name: the Kelvin Timeline". Geek.com. 27. 6. 2016. Arhivirano s originala, 23. 4. 2017. Pristupljeno 9. 11. 2020.
  16. ^ a b Burr, Ty (5. 5. 2009). "Star Trek". The Boston Globe. str. 1. Arhivirano s originala 7. 5. 2009. Pristupljeno 6. 5. 2009.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  17. ^ Jensen, Jeff. "'Star Trek' movie: Inside scoop!". Entertainment Weekly. Arhivirano s originala, 4. 2. 2009. Pristupljeno 15. 3. 2022.
  18. ^ Star Trek. 8. 5. 2009. Winona: We could name him after your father. George: Tiberius? You kidding me? No, that's the worst. Let's name him after your dad; let's call him Jim.
  19. ^ Jensen, Jeff. "'Star Trek' movie: Inside scoop!". Entertainment Weekly. Arhivirano s originala, 4. 2. 2009. Pristupljeno 15. 3. 2022.
  20. ^ "How Chris Pine puts his own spin on Star Trek's Capt. Kirk". Sci Fi Wire. 5. 3. 2009. Arhivirano s originala, 10. 3. 2009. Pristupljeno 12. 3. 2009.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]