Jane Austen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jane Austen
Jane-Austen-portrait-victorian-engraving.png
Rođenje (1775-12-16) 16. decembar 1775.
Steventon, Engleska
Smrt18. juli 1817(1817-07-18) (41 godina)
Winchester, Engleska

Jane Austen (Steventon, 16. decembar 1775. - Winchester, 18. juli 1817.), britanska književnica.

Njeni romani se nadovezuju na baštinu prosvjetiteljskih pisaca 18. vijeka, premda stvara u vrijeme kad u engleskoj književnosti romantičarske težnje sve više preuzimaju maha. U romanima prikazuje porodični život imućnijih slojeva engleske pokrajine, ali tom ograničenom svijetu pristupa s građanskom samosviješću i neobično razvijenim darom zapažanja. Fabulu svojih djela ona zapleće oko raznih neprilika, koje mladi ljudi proživljavaju prije nego stupe u brak. Takva radnja odvija se u spokojnoj ladanjskoj sredini koju Jane Austen oživljava humorom i veoma plastično ocrtanim likovima. Dovršila je šest romana, a svi su podjednako značajni. Ipak, najpoznatiji je Ponos i predrasude (engl. Pride and Prejudice, 1813), zasnovan na nizu opreka, koje proizilaze iz gordosti budućeg mladoženje i predrasuda buduće mlade. Društveno-klasni i psihološki konflikti rješavaju se ovdje humorom. Veoma je zanimljiv roman Opatija Northanger (engl. Northanger Abbey, 1818), u kojem se Jane Austen satirički odnosi prema fantastično-tajanstvenim sadržajima savremenih romana užasa.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Jane Austen rođena je 16. decembra 1775. godine u Steventonu, kao kći Georgea (1731-1805) i Cassandre Austen (rođena Leigh, 1739-1827), u kojem je provela veći dio života. Imala je šestero braće, a sa starijom sestrom Cassandrom bila je naročito bliska. Jane se, kao ni Cassandra, nikad nije udavala. Jedini portret Jane Austen loše je obojena skica koju je navodno njena sestra Cassandra nacrtala, a nalazi se u Londonu. Njena braća, Francis i Charles, pristupila su mornarici i postala admirali. Osnovno obrazovanje Jane je dobila 1783. godine - prvo na Oxfordskom univerzitetu pa u Southamptonu. Od 1785. do 1786. polazila je Školu za djevojke u Readingu. Stekla je šire obrazovanje od tada uobičajenog za djevojke te se već rano posvetila pisanju, a prva priča objavljena joj je već 1789.

"Koliba" u kojoj je Jane Austen provela zadnjih 8 godina života (danas je muzej)
Porodični grb Austenovih

Janein život bio je relativno dosadan, bez posebno značajnih događaja. Godine 1801. njena porodica se preselila u Bath, koji postaje pozornicom za brojna dalja književna djela (iako je sama Jane, naročito u liku junakinje Anne Elliot "ustrajala u nenaklonosti prema Bathu"). Iduće godine, 1802., Jane je dobila bračnu ponudu od šest godina mlađeg, bogatog, ali "krupnog i nezgrapnog" čovjeka pod imenom Harris Bigg-Wither. Takav brak oslobodio bi je finansijske ovisnosti i oslanjanja na vlastitu porodicu. Pod uticajem takvih okolnosti Jane isprva pristaje, ali već idući dan se predomišlja i odbija brak iz računa. Bilo je sasvim izvjesno da ga nije voljela. Nakon očeve smrti 1805., Jane, njena sestra i majka preselile su se u Southampton s bratom Francisom i njegovom porodicom. Tamo su živjeli četiri godine, a potom se sele u Chawton, gdje je brat Edward posjedovao imanje i kolibu. Ta je kuća danas otvorena za javnost.

Jane nastavlja miran život sa svojom porodicom. Godine 1816. počinju njeni zdravstveni problemi. Danas se pretpostavlja da je bolovala od Addisonove bolesti, čiji uzrok tada nije bio poznat. U bolesti su se stalno izmjenjivala dobra i loša razdoblja, međutim 1817. godine stanje joj se ozbiljno pogoršalo i tada je otputovala u Winchester. Tu je umrla dva mjeseca poslije, 18. jula 1817., a pokopana je u tamošnjoj katedrali.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Romani[uredi | uredi izvor]

Kraća djela[uredi | uredi izvor]

Rani radovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]