Janjičari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crtež janičara

Janičari (na turskom, yeniçeri, što znači "nove jedinice"), sastojale su se od pješadijskih jedinica koje su sačinjavale tjelesnu i dvorsku počasnu gardu osmanlijskih sultana. Sultan je bio vrhovni zapovjednik janičara, no njihovim jedinicama je komandovao Aga janičara.

Janičari su također štitili sultanove privatne prostorije i njegovu porodicu. Janičarske jedinice je osnovao 1330. godine Murat I, a zvanično ih je raspustio sultan Mahmud II, 1826. Bile su organizirane prema uzoru na Mameluke, u početku od Turaka, a kasnije od djece kršćana otetih ili po drugim osnovama, oduzetih od roditelja, najčešće sa područja Kavkaza i dijelova Balkana, koji bi prelaskom na islam imali pravo pripadnosti janičarskim jedinicama.

Poznati janičari[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Janjičari koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.