Jasenica (Mostar)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Za druga značenja pojma Jasenica pogledajte Jasenica (čvor).
Koordinate: 43°17′24″N 17°48′00″E / 43.29000°N 17.80000°E / 43.29000; 17.80000
Jasenica
selo
Vodopad na Jasenici
Vodopad na Jasenici
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Flag of Herzegovina-Neretva Canton.png Hercegovačko-neretvanski
Općina Mostar
Koordinate 43°17′24″N 17°48′00″E / 43.29000°N 17.80000°E / 43.29000; 17.80000
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Pozivni broj (+387) 036
Web stranica: Grad Mostar

Jasenica je selo u općini Mostar. Nalazi se južno od Mostara, tačnije, između Baćevića i Rodoča i podijeljena je na Gornju i Donju Jasenicu.

Ovo naselje obiluje raznovrsnom poljoprivrednom proizvodnjom, koja datira još iz nekoliko decenija unazad. Kroz Jasenicu prolazi novi asfaltni put širine 5 m, kao i elektroenergetska mreža, moderna telefonija, vodoinstalacije i kanali za navodnjavanje poljoprivrednih obradivih površina.

Pored gore navedenih struktura, u Jasenici se nalaze savremena ambulanta, mjesne prostorije, kapelice, crkva, poznati zvonik, džamija, razni industrijski pogoni, ugostiteljski objekti, poljoprivredni proizvodni objekti (rasadnici, staklenici) itd. Mještani ovog sela većinom žive od zemljoradnje.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

  • Crkva Gospe od Anđela
  • Stari zvonik: je simbol Jaseničkog stanovništva. Zvonik je služio za obavijest kada se desi smrtni slučaj, rastjerivanje krupe (grada) pred raketama, i oglašavanja jutra, podneva i večeri. Ovim zvonom dugo godina je upravljala porodica Marijanović, tačnije, Pavica Marijanović (Pava), i to sve do 2006, kad je ovo zvono prestalo s radom, nakon što je napravljeno novo na crkvi Gospe od anđela. Zvonik je trenutno spomenik kulture ovog mjesta i sjećanja na legendarnu Pavicu Marijanović.
  • Gornje groblje s kapelicom: ovo groblje se nalazi u Gornjoj Jasenici i služi trenutno za ukop stanovništva koje je naseljeno u ovom dijelu Jasenice.
  • Donje groblje s kapelicom: ovo groblje se nalazi u Donjoj Jasenici i služi trenutno za ukop stanovništva koje je naseljeno u ovom dijelu Jasenice.
  • Izvor rijeke Jasenica se naziva Bezdan i nalazi se u susjednom mjestu Rodoč. Misterija koja se vuče za ovaj izvor Jasenice je ta da dosad niko nije otkrio dno ovog izvora, po čemu je dobio naziv.
  • Vodopad u Jasenici: ovaj vodopad je vještačkog porijekla i njime protječe višak vode iz Mostarskog blata. Na vodopadu je izgrađena hidrocentrala Mostarsko blato. Na dnu vodopada nalazi se veliki bazen koji je služio kao kupalište do izgradnje hidrocentrale. Lijevo od vodopada nalaze se pumpe za civilne i vojne svrhe, te stara stražara, koja se koristila za boravak pumpara i stražara. Na sredini vodopada se nalazi most koji spaja lijevu i desnu stranu brda na kojem se nalazi vodopad Jasenica.
  • Mostovi na rijeci Jasenici
  • Berićet džamija

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991, Jasenica je imala 2.071 stanovnika sljedećeg nacionalnog sastava:

Dijelovi naselja (zaseoci)[uredi | uredi izvor]

Donja Jasenica, Gornja Jasenica i Jasenica.