Jason Gideon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jason Gideon
Lik iz serije Zločinački umovi
Prvo pojavljivanje"Extreme Aggressor"
Posljednje pojavljivanje"In Name and Blood (In Birth and Death)" (3x02)
StvaralacJeff Davis
Portretirao/laMandy Patinkin
Informacije
ZanimanjeFBI-agent
TitulaŠef JAP-a
Nadzorni specijalni agent
DjecaStephen

Jason Gideon bio je član FBI-jeve Jedinice za analizu ponašanja (JAP ili BAU) u CBS-ovoj kriminalističkoj seriji Zločinački umovi, a glumio ga je Mandy Patinkin. Uz Reida i Prentiss, bio je "najakademskiji" u okviru jedinice. Pomogao je Reidu i Morganu kad su imali noćne more. Imao je veoma blisku vezu s Reidom, koga je lično izabrao sa FBI-jeve akademije za svoj tim, i pomagao mu je s mnogim poteškoćama kroz koje je prolazio (uključujući i implicirano korištenje droge), ostavivši mu čak i oproštajno pismo kad je napustio ekipu.

Njihov odnos "otac-sin" bio je prisutan i van posla; npr., jednom je ohrabrio Reida da pozove JJ na izlazak (kupivši karte za utakmicu Redskinsa za Reidov rođendan), a stalno ga je predstavljao kao "dr. Reid", kako bi ljudi više poštovali i ozbiljnije prihvatali mladog genija. Gideon je jako dobar u šahu, pobijedivši Reida skoro svaki put (osim u epizodi s Reidovim rođendanom - Plain Sight, 1x04) i podstakavši ga da "razmišlja izvan okvira".

U pilot-epizodi spomenuto je da je 6 mjeseci prije početka serije Gideon doživio "nervni slom" (ili "veliku depresivnu epizodu") nakon što je poslao 6 agenata u jedno skladište u Bostonu u kojem je bila bomba (za koju nije znao). Svih 6 agenata smrtno je stradalo u eksploziji, a Gideon je doživio teške kritike zbog tog događaja, što je uzrokovalo slom. Nakon pola godine vratio se u JAP gdje je vraćen na mjesto šefa tima, ali je kasnije odabrao da se povuče s tog mjesta, dozvolivši Hotchneru da ga preuzme (Hotchner je do dan-danas ostao na toj funkciji). U Won't Get Fooled Again (1x03) Gideon se suočio s Adrianom Baleom, koji je postavio bombu u onom skladištu, i nakon tog razgovora konačno se mogao otarasiti demona iz prošlosti. Pokazao je naročitu averziju prema korištenju religije u svrhu odbrane ili motivacije za nečiji zločin.

Krivio je sebe za mučenje koje je Reid pretrpio od Tobiasa Hankela jer je on naredio Garciji da doda upozorenje o virusu na videosnimke koje je Hankel objavio. Gideon ima i sina Stephena (Blood Hungry, 1x11). Priroda njihovog odnosa nije direktno spomenuta, ali je implicirano da se nisu vidjeli u skorije vrijeme.

U finalu 2. sezone (No Way Out II: The Evilution of Frank) Gideon je doživio veliku tragediju kad je psihotični serijski ubica, Frank Breitkopf, otišao u njegov stan i ubio njegovu djevojku, Sarah Jacobs. To je nastavilo proganjati Gideona i rezultat toga je bilo da je počeo gubiti vjeru u svoje profilerske sposobnosti. U epizodi Doubt (3x01) i tokom njegovog posljednjeg slučaja u Arizoni dodatno je izgubio vjeru u svoje sposobnosti nakon što je njegova odluka da na slobodu puste Nathana Tubbsa (bio je ubica, ali nisu imali dovoljno dokaza da ga zadrže) dovela i do Tubbsove smrti, ali i do smrti Anne Begley, koja je imitirala njegova ubistva. Hotchner je nakon ovog slučaja dobio dvosedmičnu suspenziju i to je bila kap koja je prelila čašu kod Gideona. Ostavivši svoju značku i pištolj te oproštajno pismo za Reida (za koga je znao da će ga doći potražiti) u svojoj kolibi, otišao je, jednostavno, putovati kud bilo kako bi vratio vjeru u sebe i sretne završetke. Prazninu nastalu njegovim odlaskom uskoro je popunio David Rossi, pokretač JAP-a, koji se vratio iz prijevremene penzije.

Gideon ima dosta zajedničkog sa stvarnim FBI-jevim profilerom Johnom E. Douglasom, koji je napisao mnogo knjiga o ovoj temi. Obojica su kontroverzno predvidjela da će kod jednog NeSuba[1], kad bude pronađen, vidjeti da muca i obojica su tražila produženi dopust zbog bolesti povezanih sa stresom, koji je nastao kao rezultat njihovog posla.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ovaj termin često se koristi u seriji, a skraćenica je od "nepoznati subjekt" (engl. "unsub" < "unknown subject")

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]