Jason Gideon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jason Gideon
Lik iz serije Zločinački umovi
Jason Gideon.jpg
Prvo pojavljivanje "Extreme Aggressor"
Posljednje pojavljivanje "In Name and Blood (In Birth and Death)" (3x02)
Stvaralac Jeff Davis
Portretirao/la Mandy Patinkin
Informacije
Zanimanje FBI-agent
Titula Šef JAP-a
Nadzorni specijalni agent
Djeca Stephen

Jason Gideon bio je član FBI-jeve Jedinice za analizu ponašanja (JAP ili BAU) u CBS-ovoj kriminalističkoj seriji Zločinački umovi, a glumio ga je Mandy Patinkin. Uz Reida i Prentiss, bio je "najakademskiji" u okviru jedinice. Pomogao je Reidu i Morganu kad su imali noćne more. Imao je veoma blisku vezu s Reidom, koga je lično izabrao sa FBI-jeve akademije za svoj tim, i pomagao mu je s mnogim poteškoćama kroz koje je prolazio (uključujući i implicirano korištenje droge), ostavivši mu čak i oproštajno pismo kad je napustio ekipu.

Njihov odnos "otac-sin" bio je prisutan i van posla; npr., jednom je ohrabrio Reida da pozove JJ na izlazak (kupivši karte za utakmicu Redskinsa za Reidov rođendan), a stalno ga je predstavljao kao "dr. Reid", kako bi ljudi više poštovali i ozbiljnije prihvatali mladog genija. Gideon je jako dobar u šahu, pobijedivši Reida skoro svaki put (osim u epizodi s Reidovim rođendanom - Plain Sight, 1x04) i podstakavši ga da "razmišlja izvan okvira".

U pilot-epizodi spomenuto je da je 6 mjeseci prije početka serije Gideon doživio "nervni slom" (ili "veliku depresivnu epizodu") nakon što je poslao 6 agenata u jedno skladište u Bostonu u kojem je bila bomba (za koju nije znao). Svih 6 agenata smrtno je stradalo u eksploziji, a Gideon je doživio teške kritike zbog tog događaja, što je uzrokovalo slom. Nakon pola godine vratio se u JAP gdje je vraćen na mjesto šefa tima, ali je kasnije odabrao da se povuče s tog mjesta, dozvolivši Hotchneru da ga preuzme (Hotchner je do dan-danas ostao na toj funkciji). U Won't Get Fooled Again (1x03) Gideon se suočio s Adrianom Baleom, koji je postavio bombu u onom skladištu, i nakon tog razgovora konačno se mogao otarasiti demona iz prošlosti. Pokazao je naročitu averziju prema korištenju religije u svrhu odbrane ili motivacije za nečiji zločin.

Krivio je sebe za mučenje koje je Reid pretrpio od Tobiasa Hankela jer je on naredio Garciji da doda upozorenje o virusu na videosnimke koje je Hankel objavio. Gideon ima i sina Stephena (Blood Hungry, 1x11). Priroda njihovog odnosa nije direktno spomenuta, ali je implicirano da se nisu vidjeli u skorije vrijeme.

U finalu 2. sezone (No Way Out II: The Evilution of Frank) Gideon je doživio veliku tragediju kad je psihotični serijski ubica, Frank Breitkopf, otišao u njegov stan i ubio njegovu djevojku, Sarah Jacobs. To je nastavilo proganjati Gideona i rezultat toga je bilo da je počeo gubiti vjeru u svoje profilerske sposobnosti. U epizodi Doubt (3x01) i tokom njegovog posljednjeg slučaja u Arizoni dodatno je izgubio vjeru u svoje sposobnosti nakon što je njegova odluka da na slobodu puste Nathana Tubbsa (bio je ubica, ali nisu imali dovoljno dokaza da ga zadrže) dovela i do Tubbsove smrti, ali i do smrti Anne Begley, koja je imitirala njegova ubistva. Hotchner je nakon ovog slučaja dobio dvosedmičnu suspenziju i to je bila kap koja je prelila čašu kod Gideona. Ostavivši svoju značku i pištolj te oproštajno pismo za Reida (za koga je znao da će ga doći potražiti) u svojoj kolibi, otišao je, jednostavno, putovati kud bilo kako bi vratio vjeru u sebe i sretne završetke. Prazninu nastalu njegovim odlaskom uskoro je popunio David Rossi, pokretač JAP-a, koji se vratio iz prijevremene penzije.

Gideon ima dosta zajedničkog sa stvarnim FBI-jevim profilerom Johnom E. Douglasom, koji je napisao mnogo knjiga o ovoj temi. Obojica su kontroverzno predvidjela da će kod jednog NeSuba[1], kad bude pronađen, vidjeti da muca i obojica su tražila produženi dopust zbog bolesti povezanih sa stresom, koji je nastao kao rezultat njihovog posla.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ovaj termin često se koristi u seriji, a skraćenica je od "nepoznati subjekt" (engl. "unsub" < "unknown subject")

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]