Java bytecode

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Java bajt-kôd (en. Java bytecode) je skup instrukcija koje Java Virtualna Mašina izvršava. Svaka instrukcija bajt-kôda je dužine jednog bajta, čemu duguje svoje ime, te je broj instrukcija ograničen na 256. Nisu svi mogući bajt-kôdovi u upotrebi, čak šta više Sun Microsystems, gdje je Java programski jezik stvoren, su zauvijek namjenili određene vrijednosti da ne budu korištene u Javinoj Virtualnoj Mašini niti u bilo kojoj komponenti Java Runtime Sredine.

Java programer ne mora poznavati bajt-kôd da bi pisao/pisala Java programe. Međutim, kao i sa C-om i C++-em gdje poznavanje asemblera je dobrodošlo, tako i u Javi poznavanje bajt-kôda daje prednost programeru. [1]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Bytecode Visualizer LT - besplatan dodatak za Eclipse, koji pregledno prikazuje strukturu Java *.class fajlova (engleski)