Javier Bardem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Javier Bardem
Javier Bardem
Rođenje 1. mart 1969.
Las Palmas de Gran Canaria
Godine rada 1990-danas
Oskari
Najbolji sporedni glumac
2007 (Nema zemlje za starce
Zlatni globusi
Najbolji sporedni glumac
2007 (Nema zemlje za starce
BAFTA nagrade
Najbolji sporedni glumac
2007 (Nema zemlje za starce
Goya nagrade
Najbolji sporedni glumac
1995 (Odbrojani dani)
Najbolji glavni glumac
1996 (Usta na usta)


Javier Ángel Encinas Bardem španski je glumac koji je glumio u mnogobrojnim filmovima, ali je svjetsku slavu postigao u filmu Prije noći, u kojem glumi Reinalda Arenasa, kubanskog pisca koji u početku podržava Castrovu politiku, a poslije mu se sudi zbog homoseksualnih sklonosti. Za tu je ulogu nominiran za Oscar za najbolju mušku ulogu 2000.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Sin i unuk glumaca, Bardem je postigao međunarodni uspjeh nastupom u filmu Šunka, šunka iz 1992. godine. 1995. osvojio je nagradu Goya, špansku nacionalnu filmsku nagradu, za najboljeg sporednog glumca u filmu Odbrojani dani. 1996. osvojio je Goyu za najboljeg glavnog glumca nastupom u filmu Usta na usta.

Filmovi[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Applications-multimedia.svg Nedovršeni članak Javier Bardem koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.