Jax Teller

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jax Teller
Lik iz serije Sinovi Anarhije
Prvo pojavljivanjePilot
StvaralacKurt Sutter
Portretirao/laCharlie Hunnam
Informacije
NadimakJax, Jackie Boy
ZanimanjeLiječnik
TitulaVice-Predsjenik motorističkog kluba
PorodicaJohn Teller (otac, de iure; pokojni)
Gemme Teller (majka)
Thomas Teller (brat, de iure; pokojni)
Suprug(a)Wendy Case (bivša supruga)
Tara Knowles (djevojka)
DjecaAbel Teller
Thomas Teller
NacionalnostAmerikanac Sjedinjene Američke Države

Jax Teller je glavni lik u FXove dramske serije Sinovi anarhije koga glumi britanski glumac Charlie Hunnam. On je Vice-predsjednik motorističkog kluba SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original), iako je tek navršio 30 godina. Visok je 185 cm i ima mnogo tetovaža od kojih je najpoznatija logo kluba na njegovim leđima. Pored nje ima još ime oca Johna Tellera na desnoj ruci, sina Abela na prsima, te ime drugog sina Thomasa na drugoj ruci. Na njegovom prsluku se nalaze natpisi V. President te Men of Mayhem. Često je viđen kako nosi markiranu odjeću, te Nike tenisice uz KD naočale. Motor koji vozi je Harley-Davidson Dyna Glide.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Teller je sin Gemme Teller i Johna Tellera koji je rođen 1978. u Charmingu u kojem je kasnije i odrastao. Nakon smrti njegova oca 1993. majka mu se preudala za Claya Morrowa, koji je trenutno predsjednik SAMCRO-a. Živi sa genetskim poremećajem srca od kojeg je i umro i njegov mlađi brat Thomas Teller kada je imao 6 godina. Njegova majka taj poremećaj naziva familijarnom manom. Sa sobom uvijek nosi nož kojeg nosi oko struka.

Na početku serije, Jax služio kao Vice-predsjenik motorističkog kluba SAMCRO, te radi kao mehaničar u Teller-Morrow radionici. Bio je u zatvoru zbog krijumčarenja i preprodaje oružja, te je zadnji put služio zatvorsku kaznu 2003. Oženio se sa Wendy Case, no ubrzo nakon toga je zatražio razvod zbog njenje ovisnosti. Nakon što je Wendy bila na odvikavanju, njih dvoje su se pomirili, te odlučili da dobiju bebu. Nakon što je Wendy zatrudnila Jax je ostavio nakon što se ispotavilo da Wendy ne može da ustraje u rehabilitaciji. Zbog toga Abel biva rođen 10 sedmica ranije i sa blagom ovisnošću o kokainu. Nakon toga Abel biva stavljen u inkubator, gdje bude 3 mjeseca, te se na kraju da je u potpunosti zdrav.

Nakon što je otkrio dnevnike svoga oca, Jax se dvoumi o budućnosti, te da li zaista SAMCRO ide u pravom smijeru. Zbog toga dolazi do zaoštrenih odnosa, te svađa sa Clayom zbog kojih i ostali članovi počinju sumnjati u njegovu lojalnost. Njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva je još jedan član kluba, Opie Winston.