Jay-Z

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jay-Z
Jay-Z @ Shawn 'Jay-Z' Carter Foundation Carnival (crop 2).jpg
Osnovne informacije
Žanrovi Hip-hop
Zanimanje Reper, muzički producent, poduzetnik
Instrumenti Vokal
Karijera 1986 - sada
Izdavači Def Jam, Roc-A-Fella, Roc Nation
Web stranica Oficijelna stranica

Shawn Corey Carter poznatiji kao Jay-Z (New York City, New York 4. decembra 1969.), američki je reper, te osnivač i predsjednik izdavačkih kuća Roc-A-Fella i Def-Jam. Uz to je i suvlasnik newyorškog kluba 40/40. Jay-Z je jedan od najuspješnijih repera 1990-ih i proglašen je za jednog od najboljih repera ikad. Dosad je objavio čak deset albuma, najnoviji je American Gangster. Jay Z je također bio saradnik mnogim mladim muzičkim grupama. Na primjer, sa grupom Linkin Park uradio je cijeli mash up album, pa je kasnije postao producent samostalnom projektu Mikea Shinode, Fort Minor.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Jay-Z je u vezi s poznatom RnB pjevačicom Beyoncé Knowles i kao par su 2006. dospjeli na listu 100 najuticajnijih ljudi te godine. U martu 2008. par se vjenčao u New Yorku.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1996. Reasonable Doubt
  • 1997. In My Lifetime, Vol. 1
  • 1998. Vol. 2... Hard Knock Life
  • 1999. Vol. 3... Life and Times of S. Carter
  • 2000. The Dynasty: Roc La Familia
  • 2001. The Blueprint
  • 2001. Jay-Z: Unplugged
  • 2002. The Blueprint 2: The Gift & the Curse
  • 2003. The Black Album
  • 2006. Kingdom Come
  • 2007. American Gangster
  • 2009. Blueprint 3