Jazbina (Harry Potter)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harry Potter mjesto
Jazbina.jpg
Jazbina
Lokacija Ottery St Catchpole
Vlasnik Porodica Weasley
Stanari Arthur Weasley, Molly Weasley, Ron Weasley, Ginny Weasley (i možda Bill Weasley)
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajni


Jazbina je imaginarna kuća iz serije romana i filmova o Harry Potteru koja pripada porodici Weasley. Nalazi se u imaginarnom selu, Ottery St. Catchpole, u Devonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kuća je visoka - ima otprilike četiri ili pet spratova - i njeno raspadanje sprječava samo magija. U blizini kuće se nalazi dobro skriven teren za igranje metloboja kojeg koriste Weasleyevi.

Jazbina je puna magije, pa su čak i obični, 'bezjački', predmeti začarani kako bi sami obavljali zadatke. Jedan od začaranih premedmeta je i sat kojeg koristi Molly Weasley. Kazaljke na satu predstavljaju članove porodice, a umjesto brojki na satu stoje oznake o trenutnom stanju i lokaciji članova porodice. Na tavanu kuće živi gul koji noću drži Rona budnog lupanjem po cijevima.

Kuću okružuje ogroman vrt sa svakojakim životinjama i biljkama u njemu. Također u njemu žive gnomi, mala čarobna stvorenja koje stalno treba istjerivati iz vrta razgnomljavanjem.

U Jazbini trenutno žive Molly i Arthur Weasley sa svoje dvoje najmlađe djece, Ronom i Ginny. Njihov stariji sin Bill radi za banku Gringotts i živi sam. Charlie Weasley živi u Rumuniji. Percy Weasley se nakon svađe s roditeljima preselio u London, a blizanci Fred i George žive u stanu iznad svog dućana u Zakutnoj ulici.