Jazbina (Harry Potter)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Harry Potter mjesto
Jazbina
Lokacija Ottery St Catchpole
Vlasnik Porodica Weasley
Stanari Arthur Weasley, Molly Weasley, Ron Weasley, Ginny Weasley (i možda Bill Weasley)
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajni


Jazbina je imaginarna kuća iz serije romana i filmova o Harry Potteru koja pripada porodici Weasley. Nalazi se u imaginarnom selu, Ottery St. Catchpole, u Devonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kuća je visoka - ima otprilike četiri ili pet spratova - i njeno raspadanje sprječava samo magija. U blizini kuće se nalazi dobro skriven teren za igranje metloboja kojeg koriste Weasleyevi.

Jazbina je puna magije, pa su čak i obični, 'bezjački', predmeti začarani kako bi sami obavljali zadatke. Jedan od začaranih premedmeta je i sat kojeg koristi Molly Weasley. Kazaljke na satu predstavljaju članove porodice, a umjesto brojki na satu stoje oznake o trenutnom stanju i lokaciji članova porodice. Na tavanu kuće živi gul koji noću drži Rona budnog lupanjem po cijevima.

Kuću okružuje ogroman vrt sa svakojakim životinjama i biljkama u njemu. Također u njemu žive gnomi, mala čarobna stvorenja koje stalno treba istjerivati iz vrta razgnomljavanjem.

U Jazbini trenutno žive Molly i Arthur Weasley sa svoje dvoje najmlađe djece, Ronom i Ginny. Njihov stariji sin Bill radi za banku Gringotts i živi sam. Charlie Weasley živi u Rumuniji. Percy Weasley se nakon svađe s roditeljima preselio u London, a blizanci Fred i George žive u stanu iznad svog dućana u Zakutnoj ulici.