Jednoosobinski polimorfizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ilustracija SFP genskih proba u analizi ovog polimorfizma

Jednoosobinski polimorfizmi (eng. Single Feature Polymorphism: SFP) polimorfne DNK sekvence koje se odnose na varijaciju jednog svojstva. Vrijedni sugenetički markeri koji potencijalno nude neposrednije fizičke veze ka samim strukturama gena. Međutim, većina aktulelnih SFP predikcijskih metoda su razvijene za sekvenciranjer DNK proučavanih vrsta, iako su posebno pogodni za vrste sa složenim i nesekvenciranim genomima.[1]

Na osnovu broja SFP može se predvidjeti i njihovu sposobnost da identifikuju poznate polimorfne sekvence, da bi se potvrdili postojeće SNP genotipove, provjerile postojeće genske mape i pojedinačni haplotipovi. Raspoloživi metodi su visoko osposobljeni za funkcije sekvenci koje sadrže polimorfizme, ali sve jednoobrazno identificiraju većinu SFP u komponentama za koje nije bilo polimorfnih sekvenci na različitim lokacijama. To ukazuje da SFP uglavnom predstavljaju polimorfizam cis –aktivnih regulatora. Sve metode su efikasne, kao predikcijski markeri ili u mapiranju gena.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Borevitz J. O. et al (2007): Genome-wide patterns of single-feature polymorphism in Arabidopsis thaliana. PNAS, 104 (29): 12057–12062.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]