Jednoslojni cilindrični epitel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jednoslojni cilindrični epitel
Želučani zid, sa jednoslojnim cilindričnim epitelom
Detalji
LatinskiSimple columnar epithelium
SistemEpiteli
Identifikatori
THH2.00.02.0.02020
FMA45567
Anatomska terminologija

Jednoslojni cilindrični epitel je jedan sloj stubastih epitelnih ćelija koje su visoke i vitke sa ovalnim jedrima koje se nalaze u baznoj regiji, pričvršćeni za baznu membranu. Kod ljudi, jednostavni ovakav epitel oblaže većinu organa probavnog trakta uključujući želudac i crijeva. Jednoslojni cilindrični epitel također oblaže maternicu.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Jednoslojni cilindrični epitel se dalje dijeli u dvije kategorije: trepljasti i netrepljasti (žljezdani). Trepljasti dio jednostavnog cilindričnog epitela ima sitne trepljice koje pomažu u kretanju sluzi i drugih tvari u respiratornom traktu.

Jednoslojne cilindrične epitelne ćelije su visoke i uske, dajući izgled stuba. apikalne površine tkiva su okrenute prema lumenu organa, dok je bazna strana okrenuta prema bazementnoj membrani.[1] the nuclei are located closer along the basal side of the cell.[1]

Apsorptivni cilindrični epiteli karakteriziran je tako da ima isprugastu granicu na svojoj apikalnoj strani, ovaj rub se sastoji od nepokretnih mikroresica koje omogućavaju povećanje površine za apsorpciju[1] poznati su kao trepljasti cilindrični epitel.

Jednostavan cilindrični epitel sastoji se od žljezdanih peharastih ćelija koje luče mucine da bi formirale sluz.[1] Ostatak ćelije sastavljen je od citoplazme sa membranom vezane sekretornim granulama koje luče mucin, a nalaze se prema apikalnoj površini ćelije.[1]

Trepljasti[uredi | uredi izvor]

Trešljasti cilindrični epitel ima mnogo cilija koje pokreću sluz i druge supstance putem mukocilijskog klirensa u respiratornom traktu.

Prisutan je u sluznici jajovoda, gdje struje koje stvaraju cilije pokreću jajnu ćeliju prema maternici.

Trepljasti cilindrični epitel formira neuroepitel ependima koji oblaže moždane komore i centralni kanal kičmene moždine. Ove cilije pokreću cerebrospinalnu tečnost (CSF).

Netrepljasti[uredi | uredi izvor]

Ovi se nalaze u dijelovima sluznice gastrointestinalnog trakta (unutrašnja sluznica jednjaka, želuca, itd.) i mogu se ediutirati na četkastoj granici

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f g h "Simple epithelium". Kenhub (jezik: engleski). Pristupljeno 19. 3. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]