Jednostavni grupni sistemi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Jednostavni grupni sistemi (eng. Simple Batch Systems) (1950te-1960te).

Uvođenjem operatera i batchovanja jobova doveli su do razvoja prvih oblika operativnih sistema čija je jedina uloga bila da automatski prebacuju kontrolu sa jednog joba, na drugi. Poslovi sa sličnim potrebama su batchovani i izvršavani kao grupa, kako bi se ubrzalo procesiranje.Operater je imao ulogu da sortira programe sa sličnim potrebama u batchove, i kako bi računar postajao dostupan, operater je pokretao batchove.Rezultati izvršavanja programa su slani programeru. Operativni sistem je bio uvijek rezidentan u memoriji. Osnovna mana kod batch sistema je bio nedostatak interakcije između korisnika i poslova dok su se izvršavali. Bitno je naglasiti još jednu činjenicu koja je otežavala i usporavala procesiranje na računarskim sistemima sa ovim najjednostavnijim operativnim sistemom, često poznatim i kao rezidentni monitor. Naime, često se dešavalo da je CPU bivao besposlen, iz razloga što brzina U/I uređaja nije bila kompatibilna sa brzinom CPU-a, pa je CPU morao čekati dok se podaci sa nekog ulaznog uređaja unesu u memoriju. Uvođenje diskovne tehnologije donekle je rješilo ovaj problem. Uvedena je nova forma procesiranja poznata pod nazivom spooling,koja se ogledala u sljedećem:

Spooling[uredi | uredi izvor]

Umjesto da se kartice čitaju direktno u memoriju i nakon toga otpočne sa izvršavanjem programa, kartice su se prvo čitale direktno sa čitača kartica na disk. Lokacija imidža kartice je pohranjivana u tabelu, za koju je bio zadužen operativni sistem. Kada se neki posao izvšavao, operativni sistem je svoje zahtjeve za ulazom sa čitača kartica zadovoljavao čitanjem direktno sa diska. Slično tome kada bi neki posao (eng. job) uputio zahtjev štampaču za štampanje neke linije teksta, ta linija bi se upisala prvo na disk, i sačekalo bi se završetkom kompletnog job-a, a potom bi se kompletirani izlaz sa diska uputio na štampanje. Dakle, spooling je omogućio preklapanje CPU procesiranja i U/I operacija što je umnogome poboljšalo brzinu procesiranja podataka. Spooling sistemi su bili prvi i najjednostavniji multiprogramski operativni sistemi.