Jefferson Airplane

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jefferson Airplane
Jefferson Airplane.png
Osnovne informacije
PorijekloSan Francisco, California
IzdavačiRCA Victor, Grunt/RCA Records, Epic/CBS Records
Bivši članoviSigne Toly Anderson
Marty Balin
Bob Harvey
Paul Kantner
Jorma Kaukonen
Jerry Peloquin
Skip Spence
Jack Casady
Spencer Dryden
Grace Slick
Joey Covington
Papa John Creach
John Barbata
David Freiberg

Jefferson Airplane je američki psihodelični rok bend iz San Francisca.

Smatraju se prvim psihodeličnim rok bendom. Prvi album Jefferson Airplane Takes Off objavljen je u martu 1966. Pridruživanjem Grace Slick Jefferson Airplane dobija ženski vokal, koji će igrati veliku ulogu u izgradnji njihove popularnosti. Najveću popularnost postigli su svojim drugim albumom Surrealistic Pillow iz 1967. godine. Taj se album popeo na vrh Billboardove liste albuma odmah iza The Beatlesa i njihovog albuma Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Bend se raspao 1973. godine, ali je već 1974. doživio ponovno okupljanje pod nazivom Jefferson Starship i potpuno promijenio stil muzike. Nakon raspada grupe Jefferson Airplane, Jorma Kaukonen i Jack Casady osnovali su grupu Hot Tuna.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Jefferson Airplane Takes Off (1966.)
  • Surrealistic Pillow (1967.)
  • After Bathing at Baxter's (1967.)
  • Crown of Creation (1968.)
  • Volunteers (1969.)
  • Bark (1971.)
  • Long John Silver (1972.)
  • Jefferson Airplane (1989.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Jefferson Airplane koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.